Dačić: U BiH se dešava tiha revizija Dejtonskog sporazuma

13
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da odluku Ustavnog suda BiH o uknjižavanju poljoprivrednog zemljišta Republike Srpske na BiH vidi kao tihu reviziju Dejtonskog sporazuma. Dačić navodi da odluka Ustavnog suda o knjiženju zemljišta prelazi ingerencije tog suda.

Dačić je rekao da Bošnjaci pokušavaju da od BiH, koja je, kako ističe, zajednička država ravnopravnih naroda i entiteta, naprave unitarnu državu u kojoj će većinu imati oni.

– Bošnjaci smatraju da u ovom trenutku imaju skoro većinu, a to će dovesti do toga da se povremeno ukidaju principi ravnopravnosti – rekao je Dačić za TV Prva.

Ističe da je Dejtonski sporazum definisao jasna pravila i ulogu Ustavnog suda. Zato je problem, navodi Dačić, što odluka Ustavnog suda o knjiženju zemljišta prelazi ingerencije tog suda.

– Ustavni sud odlučuje o onome što su ingerencije BiH kao države, a zemljište i šume nisu vlasništvo BiH i ta odluka prelazi ingerencije Ustavnog suda – istakao je Dačić.

Za izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika „Goodbye BiH, welcome RS-exit“ („Doviđenja BiH, dobro došao RSegzit“), Dačić kaže da je vidi kao političku borbu i jasnu poruku „da će Bošnjaci, ako nastave sa ugrožavanjem ravnopravnosti Srba i Hrvata, imati probleme“.

– Srbi neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske – naveo je Dačić.

Ukazao je i da je SDA, najveća bošnjačka stranka u BiH, formirana na politici Alije Izetbegovića koji je prije 40 godina definisao u Islamskoj deklaraciji da se islamska država može formirati kada Bošnjaci imaju većinu.

– Sada misle da oni imaju većinu, a to je bila i tema prije nekoliko mjeseci na kongresu SDA – ukazao je Dačić.