Danska premijerka želi da EU uvede starosnu granicu od 15 godina za društvene mreže

3
Foto: scandasia.com

Danska premijerka Mete Frederiksen želi da Evropska unija uvede starosnu granicu od 15 godina za korišenje društvenih mreža, u nastojanju da bolje zaštiti mlade korisnike pametnih telefona od štetnog sadržaja i zavisnosti od ekrana, piše danas briselski portal Politiko.

– Danas možete da napravite profil na većini platformi ako imate samo 13 godina. Ali kada imate 13 godina, još ste dijete. A vidjeli smo da je rizik za djecu na društvenim mrežama prevelik – istakla je Frederiksen u tekstu za danski list „Politiken”, koji je napisala zajedno sa poslanicom EU Kristel Šaldemose.

One smatraju da bi starosna granica morala da ide uz efikasne alate za verifikaciju starosti, jer „tehnološki giganti ne preuzimaju odgovornost za to”.

– Novi pravilnik o moderiranju sadržaja, Zakon o digitalnim uslugama (DSA), pokazao se nedovoljnim da se suprotstavi platformama – napisale su Frederiksen i Šaldemose.

Oni su iznijele prijedloge za „pooštravanje zakona”, uključujući zabranu dizajna koji izazivaju zavisnost i reklamiranja maloljetnicima i obavezno obavještenje o tome koliko vremena provode na onlajn platformama.

Ideja o podizanju starosne granice odražava prošlomjesečni poziv predsjednika Francuske Emanuela Makrona da se pristup društvenim mrežama dozvoli starijima od 15 godina na nivou EU, prenosi Tanjug.