Debevec oslobođen disciplinske odgovornosti

12
Foto: Mario Iličić/detektor.ba

Drugostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog savjet BiH oslobodila je predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca disciplinske odgovornosti, saopšteno je iz VSTS-a.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije je konačna i na nju nema prava žalbe.

Drugostepena komisija, odlučujući o žalbama Debeveca i Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a protiv odluke Prvostepene komisije, donijela je odluku kojom je žalba tuženog u cijelosti usvojena i preinačena odluka Prvostepene komisije od 13. jula u dijelu kojim je Debevec oglašen odgovornim i izrečena mu disciplinska mjera javna opomena, tako što je odbijena disciplinska tužba kojom su mu se stavljali na teret disciplinski prekršaji.

Riječ je o prekršajima propisanim u Zakonu o VSTS-u – ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, te namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Savjeta.

Drugostepena komisija odbila je žalbu Kancelarije disciplinskog tužioca i potvrdila odluku Prvostepene komisije od 13. jula u dijelu kojim je odbijena tačka disciplinske tužbe kojom se Debevecu stavlja na teret da je počinio disciplinski prekršaj – ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Time je Debevec oslobođen disciplinske odgovornosti koja mu je stavljana na teret.