Delegacija Episkopskog savjeta SPC sa članovima odbora Kongresa SAD

23
Foto: mitropoilija.com

Izaslanici Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori susreli su se u Vašingtonu i sa članovima Helsinškog odbora Kongresa SAD.

U saopštenju na sajtu Mitropolije cronogorsko-primorske navodi se da su izaslanici Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori dokumentovano predočili članovima Helsinškog odbora najnoviji i najdrastičniji primjer kršenja ljudskih prava, usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu.

Ističe se da taj zakon nastoji da liši SPC njene imovine i gotovo onemogući dalje djelovanje, kršeći time pravo na nepovredivost svojine i samim pravoslavnim vjernicima pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Dodaje se da su predstavnici SPC ukazali na atmosferu ucjena i prijetnji učesnicima molitveno-protestnih šetnji i, kako su ocijenili, medijskih manipulacija od strane nosilaca vlasti u Crnoj Gori.

U saopštenju se ističe da su članovi Helsinškog odbora američkog Kongresa izrazili spremnost da pažljivo razmotre argumente i pravne predloške koje im je uručilo izaslanstvo Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Za razliku od Helsinških odbora u drugim državama, na sajtu Mitorpolije se ukazuje da to tijelo nije nevladina organizacija u SAD, već jedan od značajnih odbora američkog Kongresa, državna komisija zadužena za nadziranje i unapređivanje ljudskih prava, vojne bezbjednosti i ekonomske saradnje u 57 zemalja Evrope, Evroazije i Sjeverne Amerike.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske u utorak je saopšteno da su se izaslanici Episkopskog savjeta SPC sastali u Vašingtonu sa predstavnicima četiri različita ogranka Stejt departmenta.