Devedeset odsto Britanaca za ostavku premijerke Liz Tras

35
Foto: AAP Image/Bianca De Marchi

Britanska premijerka Liz Tras izvinila se u ponedjeljak naciji zbog ekonomskog haosa, prouzrokovanog mini-budžetom sada već bivšeg ministra finansija Kvazija Kvartenga. Ali, 90 odsto građana traži njenu ostavku.

Britanska premijerka Liz Tras je za samo šest sedmica prošla put od zvjezdane slave, nakon pobjede u Konzervativnoj stranci, do jedne od najomraženijih osoba u britanskoj javnosti. Novo istraživanje kompanije JuGov, pokazalo je da čak četvoro od petoro Britanaca daje negativnu ocjenu premijerki.

Tras je smijenila ministra finansija Kvasi Kvartenga i napustila ključne tačke svoje ekonomske strategije. Tras i Kvarteng objavili su 23. septembra takozvani mini budžet koji je izazvao previranja na berzi, počev od pada funte do panike u penzionim fondovima, pa čak i veoma rijetku kritiku Međunarodnog monetarnog fonda, kao i američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Jedino što premijerka poručuje je: „Izvinjavam se zbog grešaka, ali sam ih ispravila. Imenovala sam novog ministra. Vratili smo ekonomsku stabilnost i fiskalnu disciplinu“.

Liz Tras je smijenila ministra finansija i postavila drugog, koji je odmah po preuzimanju dužnosti precrtao sve poteze svog prethodnika. Konzervativna stranka pred dilemom šta da učini.

– Vilijam Hejg, bivši lider konzervativaca opisuje Liz Tras, kao premijerku koja „visi o koncu“. Mislim da je problem što ta nit slabi, a ne jača, kako sati prolaze i njeni poslanici će morati da imaju apsolutne čelične živce ako ostane na mjestu premijera – rekao je Toni Travers, analitičar.

Konzervativna stranka će u iduće dvije sedmice odlučiti šta da radi – rizikuje bijes javnosti, koja sve češće protestuje protiv visokih cijena, ili napraviti „oštar rez“ izglasavanjem nepovjerenja Trasovoj i time izazvati nove unutrašnje podjele ili čak razdor.

Tri petine konzervativaca žele novog premijera – ili možda novog starog premijera.

Povratak Borisa Džonsona podržava većina članstva, dok građani ne žele ni Trasovu, ni Džonsona, ni Rišija Sunaka u ulici Dauning broj 10.