Đajić: UKC tri godine posluje pozitivno

9
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da ova zdravstvena ustanova tri godine posluje pozitivno i da nije napravila nijednu KM novog duga.

– Plaćamo doprinose, plate radnicima su redovne i povećavane su tri puta, a smanjili smo i dugovanja prema državi 40 miliona KM. Završili smo obaveze prema dovaljačima, tužbe, reprograme kredita – rekao je Đajić danas za RTRS.

On je podsjetio da je prije pet godina, kada je preuzeo funkciju direktora UKC-a, ta zdravstvena ustanova imala 36 miliona KM kredita, 70 miliona KM duga dobavljačima, 12 miliona KM duga za vodu, 20 miliona KM tužbi, 100 miliona KM duga državi zbog neplaćenih doprinosa, te da je svake godine gubitak poslovanja bio od 25 do 30 miliona KM.

Đajić je rekao da je kvalitet usluge na UKC-u na svjetskom nivou, te da je ova zdravstvena ustanova opremljena lijekovima, posteljinom i da je na tri mjeseca smanjen period čekanja pacijenata na specijalističke preglede.

On je rekao da su „loše tačke“ UKC-a onkologija i hematologija, navodeći da se već realizuju građevinski radovi na izgradnji zgrade za potrebe ove dvije klinike.

Đajić je napomenuo da je završena rekonstrukcija dva sprata klinike za ginekologiju, te zgrade stare hirurgije, navodeći da je u planu i izgradnja nove zgrade psihijatrije na Paprikovcu.

On je rekao da je objekat izgradnje parking-garaže kod UKC-a koštao 30 miliona KM bez PDV-a, ističući da postoje ponude da ga prodaju za 50 miliona KM.

Đajić je najavio i da će 11. septembra biti svečano otvorena Klinka za kardiovaskularnu hirurgiju.

On je rekao da će 30. avgusta biti prikazan film RTRS-a o unapređenju sistema najveće zdravstvene ustanove Republike Srpske – UKC-a, te da je to film o radu, dostignućima, ali i ljudskim sudbinama.