Đajić: Užurbano se radi na renoviranju stare Hirurgije

8
Foto: SRNA

Generalni direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Vlado Đajić rekao je da se užubrano radi na renoviranju stare Hirurgije u Banjaluci.

– U ovom trenutku, odgovorili smo svim potrebama – naveo je Đajić na sastanku zvaničnika Srpske sa predstavnicima institucija, gradonačelnicima i rukovodiocima bolnica s ciljem sagledavanja stanja u vezi sa pogoršanom epidemiološkom situacijom.

Dodao je da lijek za virus korona ne postoji, te da ne preostaje ništa osim poštovanja mjera.

Đajić je rekao da je u UKC Srpske hospitalizovano 209 pacijenata pozitivnih na virus korona, a da je samo prije četiri dana taj broj bio 76, što dovoljno govori o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

– Ono što je još gore, to je da je riječ o pacijentima sa teškom kliničkom slikom, jer njih 120 zahtijeva podršku kiseonikom i to je alarmantna slika – rekao je Đajić.

On je naveo da je u UKC do sada liječeno oko 2.000 pacijenata, a oko 250 ih je bilo na respiratoru, te da je preživljavanje više od 40 odsto što je u svjetskom vrhu.

Đajić je dodao da UKC ima ljude koji prate dešavanja u svijetu kada je riječ o najboljim terapijama i dijagnostici, kao i edukovan kadar za rad na respiratorima i brzoj trijaži.

– Smatram da smo zajedno sa rukovodstvom Srpske odgovorili zadatku, da su svi pacijenti imali zdravstvenu uslugu – rekao je Đajić.

Naglasio je da je napravljen plan koji podrazumijeva organizaciju, te da je renovirana stara Pulmologija sa 100 ležajeva gdje su već pacijenti smješteni i da se užurbano radi na renoviranju stare Hirurgije.

Đajić je pozvao građane da ozbiljno shvate situaciju i da se pridržavaju mjera poput nošenja zaštitne maske i fizičke distance.