Đi: Kina pruža pomoć bez ikakvih političkih obaveza

11
Foto: SRNA

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je danas u Gradišci da njegova zemlja pruža pomoć inostranstvu bez ikakvih političkih obaveza.

Đi je istakao da je kineska donacija, vrijedna 2,5 miliona KM za borbu protiv pandemije afričke kuge svinja u BiH, rezultat tradicionalnog prijateljstva dvije zemlje.

– Stočarstvo je jedan od stubova poljoprivrede u BiH, a izbijanje virusa afričke kuge svinja ozbiljno je uticalo na poslovanje 600.000 farmera na ovom području – naveo je Đi.

On je rekao novinarima da Kina želi da ovom donacijom minimizira njihove gubitke i doprinese što bržem oporavku poljoprivrede u BiH.

U Gradišci je danas, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izvršena primopredaja donacije Kine vrijedne 2,5 miliona KM za borbu protiv pandemije afričke kuge svinja.

Ugovor o primoperedaji pomoći na svečanosti na carinskom terminalu u Gradišci potpisali su ambasador Kine u BiH Đi Ping i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

Pomoć se sastoji od sredstva i opreme za borbu protiv širenja afričke kuge svinja, a Kina je do sada jedina zemlja koja je priskočila u pomoć.

Svečanosti prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija i gradonačelnik Zoran Adžić.