Đokić iz stranke isključio Skoku, Selaka i Savanovića

132
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić izjavio je danas da je iz ove stranke isključio Maksima Skoku, Gorana Selaka i Milenka Savanovića, navodeći da očekuje da mandati u Narodnoj skupštini Republike Srpske budu vraćeni ovoj političkoj partiji.

Đokić je rekao da bi to bilo moralno, podsjetivši da je ova politička partija na posljednjim opštim izborima osvojila više od 56.000 glasova.

– Zajedničkim radom smo osvojili ove glasove, a oni nakon vraćanja mandata mogu nastaviti političko djelovanje – rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On kaže da je grupa poslanika ove partije juče ishitreno reagovala jer, kako tvrdi, nisu prihvaćeni neki njihovi lični zahtjevi koji su neprihvatljivi.

– Oni nisu imali snage da saslušaju stavove Izvršnog odbora Glavnog odbora SP-a. Odbacujem sve što su tražili, a odnosi se na promjene u Vladi Srpske – dodao je Đokić.

On je istakao da je SP ozbiljna partija koja mora nastaviti djelovanje u skladu sa Programom i Statutom.

– Izvršni odbor razmotriće pitanje raspuštanja Gradskog odbora SP u Banjaluci, jer mora biti spriječena bilo kakva zloupotreba. Smatram da će odluke o isključenju iz partije biti prihvaćene, jer imamo bezrezervnu podršku opštinskih odbora za odlučno djelovanje – kaže Đokić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Odgovarajući na pitanje novinara da li lider SNSD-a Milorad Dodik stoji iza dešavanja u SP, Đokić je rekao da za to nema saznanja i dokaza, već da iza toga stoje neke snage izvana.

On je napomenuo da mu je Dodik rekao da je to unutrašnje pitanje partije, te da namjerava da i dalje sarađuje sa njim jer je višedecenijska saradnja uspješna.

Đokić kaže da u ovom trenutku nema saznanja da dešavanja u SP imaju veze sa onim što se desilo u DNS-u i ne očekuje da će ga premijer Srpske Radovan Višković smijeniti sa funkcije ministra, te da ima punu podršku i SPS-a.

Predsjednik Izvršnog odbora Glavnog odbora SP-a Slobodan Protić rekao je da ovaj odbor ne podržava samoinicijativno djelovanje grupe poslanika, ali da podržava Đokića.

On je napomenuo da će organi stranke donijeti potrebne odluke u skladu sa stranačkim statutom.

– Izvršni odbor Glavnog odbor SP smatra da sva otvorena pitanja i zahtjevi bilo kog socijaliste moraju biti rješavani unutar partije – rekao je Protić.