Đoković bez vakcine ne može na Rolan Garos?

91
Foto: AP Photo/Mark Baker

Ministarka sporta Francuske Roksana Maračineanu donijela je odluku da će vakcina biti obavezna na svim sportskim dešavanjima u toj zemlji.

Kako je ministarka Roksana Maračineanu objavila na „Tviteru“ u Francuskoj je donesen novi zakon koji uskoro stupa na snagu.

Zakon se odnosi na obaveznu vakcinaciju za društvene događaje, gdje spadaju i sportski poput Rolan Garosa, što dodatno otežava situaciju najboljem teniseru svijeta.

Novak Đoković je nedavno otkrio da nije vakcinisan, a prema tumačenju novog zakona Francuske to znači da srpski teniser neće moći da igra na Rolan Garosu ukoliko ne bude bio vakcinisan.

Prethodno se znalo da je potvrda o vakcinaciji obavezna i za Vimbldon i US Open, a i francuske vlasti su nedavno rekle da Novak Đoković nikada ne bi imao tretman kakav je doživio u Australiji.

– Zakon o vakcinaciji je usvojen i uskoro će početi da se sprovodi, što znači da će biti obavezno imati potvrdu o vakcinaciji za ulazak u sve javne ustanove (stadioni, bioskopi, sale…). To važi i za učesnike i za gledaoce, kako za Francuze tako i za strance – napisala je ministarka sporta.

Situacija bi se mogla promijeniti do maja?

Prvi teniser svijeta Đoković, koji nije vakcinisan protiv kovida 19, deportovan je iz Australije juče prije prvog grend-slem turnira u godini nakon što je izgubio sudski spor u vezi sa ukidanjem vize.

Francuski zakon o propusnicama za vakcinisane, koji je parlament odobrio juče, zahtijevaće od ljudi da imaju sertifikat o vakcinaciji za ulazak na javna mjesta kao što su restorani, kafići, bioskopi i međugradski vozovi.

– Pravilo je jednostavno. Propusnica za vakcinu biće uvedena, čim zakon bude proglašen, u ustanovama koje su već bile podvrgnute zdravstvenoj propusnici – saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da će ovo važiti za sve koji su gledaoci ili profesionalni sportisti.

– Sada, što se tiče „Rolan Garosa“, to je u maju. Situacija bi se mogla promijeniti između sada i tada i nadamo se da će biti povoljnija. Vidjećemo, ali jasno je da nema izuzetaka – navodi se u saopštenju.