Tročlano vijeće sudiće Novaku, suđenje zakazano za subotu uveče

171
Foto: AP Photo/Mark Baker

Novak Đoković je odradio preliminarno saslušanje pred Saveznim sudom Australije, na kojem je donijeta odluka da će suđenje biti održano u subotu od 23.30 po srednjeevropskom vremenu.

09.18
Prva mala pobjeda Đokovićevog pravnog tima

Advokatski tim najboljeg tenisera svijeta Novak Đoković uspio je da se izbori za tročlano vijeće na suđenu pred Federalnim sudom Australije, prenose tamošnji mediji.

Kako se navodi, ovo je prva mala pobjeda Đokovićevog pravnog tima, pošto će suđenje biti pred tročlanim većem, a njihovu odluku više ne bi mogao da poništi ministar za imigracije Aleks Houk.

Suđenje će voditi vrhovni sudija Džejms Alsop, sudija Entoni Besanko i sudija Dejvid O’Kalahan.


08.44
Pojavile se fotografije Novakovog dovođenja u hotel

Novak Đoković je po drugi put pritvoren u hotelu Park a na društvenim mrežama su se pojavile fotografije njegovog dovođenja u hotel.

Objavljeno je da je bio u zelenoj trenerci sa maskom i kačketom, a navodi se da je izbegavao fotografisanje, ali su se ipak pojavile fotografije iz unutrašnjosti automobila.

Grupa navijača protestvovala je i skandirala dok je Đoković u vozilu australijske pogranične službe ulazio u garažu hotela u kojem su smještena još 33 tražioca azila i putnika u karantinu.


08.39
Tročlano sudsko vijeće sudiće u Novakovom slučaju

Tročlano sudsko vijeće Saveznog suda u Australiji sudiće u slučaju Novaka Đokovića, prenosi Rojters.

Novakov tim zatražio je da u procesu koji se vodi sudi tročlano sudsko vijeće.


08.27
Bubanj prognozira kako će sve uticati na Novakovu formu

Teniski stručnjak Goran Bubanj rekao je za RTS da, ukoliko Novak Đoković dobije sudski spor, njegovo učešće na turniru neće biti nimalo lako zbog svih neprijatnosti koje je prošao u proteklih desetak dana.

Ono što neće moći lako da prevaziđe su psihološka opterećenja – hapšenje po drugi put i smještaj u hotelu za imigrante, a onda i način ishrane što sve sigurno utiče na njega, ali Bubanj očekuje da će najbolji teniser uspeti sve to da prevaziđe i pruži najbolje u igri.


06.55
Protest ispred Rod Lejver arene

Novinar Saša Janković javlja sa lica mesta da se ispred Rod Lejver arene održava protest protiv vakcinacije, a okupljeni s vremena na vreme skandiraju i podršku Novaku.


06.26
Novak Đoković ponovo vraćen u hotel za imigrante

Novak Đoković primećen je kako je dovezen u hotel za imigrante „Park“, gdje se nalazio nakon prvog ukidanja vize.


03.55
Nadal se ponovo oglasio

– Novak Đoković je jedan od najboljih igrača u istoriji sporta, bez ikakve sumnje. Ipak, Australijan open je važniji od jednog igrača, bio taj igrač Đoković, Federer ili Nadal. Mislim da će ovogodišnji Australijan open biti dobar sa ili bez Novaka – izjavio je španski teniser.


1.41
Novaka čeka pritvor na nepoznatoj lokaciji

Srpski teniser će u 14 časova po lokalnom vremenu biti prebačen u pritvor na nepoznatoj lokaciji, gdje će biti do početka suđenja u nedjelju.


01.08
Preliminarno saslušanje je završeno

Prvo ročište, tj. preliminarno saslušanje je završeno. Doneta je odluka da će suđenje srpskom teniseru biti održano u subotu od 23.30 po srednjeevropskom vremenu, kada će se donijeti odluka o boravku Novaka Đokovića u Australiji, a samim tim i njegovo učešće na Australijan openu.


00.43
Sudija O’Kalahan: Suđenje u subotu u 23.30 (srednjeevropsko vreme)

Sudija Dejvid Džon O’Kalahan je rekao da će odluka biti donijeta u subotu u 23.30 po srednjeevropskom vremenu, odnosno u nedelju u 09.30 po lokalnom vremenu.


00.35
Novak traži objektivnost, sud odredio rok za dostavu dokumentacije

Sudija je saopštio da Đokovićeva odbrana do subote u 12.00 časova po lokalnom vremenu (02.00 po srednjeevropskom) mora da dostavi potrebnu dokumentaciju.

Rok tužioca je subota 22.00 po lokalnom vremenu (14.00 po našem).

Novakova odbrana zahtjeva da konačnu odluku donese sudijsko tročlano vijeće, kako bi se omogućila objektivnost i nepristrasnost. Državni advokat nije pristao na takav zahtjev.


00.22
Počelo je saslušanje

Kako prenosi specijalni izveštač RTS-a iz Melburna Saša Janković, u pitanju je čisto proceduralno ročište, uoči završnog ročišta koje je zakazano u subotu uveče po našem vremenu. Očekuje se da sudija O’Kalahan potvrdi prenos slučaja na Savezni sud.


00.01
Novak stigao u advokatsku kancelariju

Srpski teniser stigao je u kancelariju svojih advokata, odakle će putem video linka pratiti preliminarno saslušanje kod sudije O’Kalahana.

Gostujući u specijalnoj emisiji na RTS-u, advokat Blažo Nedić rekao je da će Novakovi advokati biti prisutni na saslušanju u Saveznom sudu, ali nemaju pravo da iznose odbranu.


23.41
Završeno saslušanje

Novak Đoković je obavio razgovor sa imigracionim vlastima, poslije čega je prebačen u pritvor, gdje će sačekati saslušanje pred Saveznim sudom.

Saslušanje će biti održano oko 00.15 časova po srednjeevropskom vremenu.


23.11
Ministar Hok: Đoković rizik za Australiju

– Aleks Hok je priznao da je Đoković nevakcinisan ušao u zemlju uz važeći medicinski izuzetak i da predstavlja mali rizik da širi virus, s obzirom na to da je nedavno preležao virus korona – prenosi australijski „Ejdž“.

Kako se navodi, razlog za eventualnu deportaciju srpskog tenisera je to što bi „tokom dvije nedjelje mogao da poremeti poredak u državi, jer bi prisustvo osobe koja nije vakcinisana i ne prati kovid protokole, uticalo na negativno raspoloženje prema obaveznoj vakcinaciji“.


Satnica večerašnjeg pojavljivanja Đokovića pred sudom

  • U 22 časa po srednjoevropskom vremenu (08.00 po lokalnom) u kancelariji njegovih advokata saslušava ga imigraciona služba Australije. Od tog trenutka teče mu i imigracioni pritvor koji obezbjeđuju dva granična policajca koja će biti u kancelariji.
  • Predviđeno je da Novak Đoković bude saslušan i pred Federalnim sudom u noći između petka i subote po našem vremenu (00.15) tj. u subotu od 10.15 po lokalnom. Vođenje postupka povjereno je sudiji Džonu O’Kalahanu.
  • Predviđeno je da u kancelariji advokata bude do 04.00 po srednjeevropskom, odnosno 14 časova po lokalnom vremenu, poslije čega imigracioni pritvor nastavlja na za sada nepoznatoj lokaciji.

Pred Saveznim sudom je da donese konačnu odluku o učešću Novaka Đokovića na Australijan openu. Danas mu je opet poništena viza i morao je ponovo pred sud. Konačna odluka prebačena je na višu istancu.

Dan je počeo novim oduzimanjem vize Novaku Đokoviću. Na ovaj potez odlučio se Ministar za imigracije u Federalnoj vladi Aleksa Hoka, koji je tako iskoristio svoje diskreciono pravo.

Sud nije odobrio momentalnu deportaciju, uslijedila je žalba Novakovog pravnog tima. Potom i saslušanje pred sudijom Kelijem, koji je na kraju odlučio da postupak prebaci u Savezni sud.

Sudija Keli je istakao da je odluku donio kako bi obezbijedio brz preokret i izbjegao dodatne žalbe.

– Prebacivanje postupka sa ovog na drugi sud kvalifikovano je uslovom da Savezni sud potvrdi nalog koji bih donio – rekao je Keli između ostalog.

Vođenje postupka pred Saveznim sudom povjereno je sudiji Dejvidu Džonu O’Kalahanu.

U slučaju da sud odluči u njegovu korist, moći će da nastupa na Australijan openu, ali u slučaju da potvrdi odluku Federalne vlade, Novak će morati da napusti Australiju i prijeti mu trogodišnja zabrana ulaska u zemlju.