Đukanović sa Varheljijem: Dijalogom doći do rješenja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

16
Foto: predsjednik_cg/Instagram

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem da do rješenja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti treba pokušati doći dijalogom, na način koji će biti prihvatljiv za obje strane.

On je poručio da, u pogledu aktuelne situacije u vezi sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, EU i Evropska komisija nisu tu da bi dale smjernice kako država reguliše pitanja vjerskih sloboda, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Varhelji je najavio prisustvo i podršku Zapadnom Balkanu u procesu proširenja.

On je poručio da će upravo proširenje biti prioritet ovog rukovodstva, a njegov lično postavljen zadatak da barem jedna zemlja iz regiona bude spremna za članstvo do kraja mandata aktuelne Komisije.

– Zato je za mene bilo ključno da ovako rano posjetim Crnu Goru koja je predvodnik u ovom procesu i možda jedna od potencijalnih zemalja koja bi mogla biti spremna za članstvo do 2024. godine – rekao je Varhelji.

On je istakao da će nova Komisija biti, prije svega, geopolitička i da će se više uključiti u pitanja spoljne politike na strateški način.

– Zapadni Balkan će u tom smislu biti neka vrsta testa, jer ako ne budemo uspješniji nego ranije, onda nećemo biti kredibilna geopolitička Komisija – naveo je Varhelji.

Đukanović je ocijenio Varheljijevu posjetu Crnoj Gori i regionu kao znak ohrabrenja da će proces proširenja dobiti željenu dinamiku, a evropska perspektiva Zapadnog Balkana biti izglednija i dostižna.