Đukanović: Ukoliko bude potpisan Temeljni ugovor sa SPC, pada Vlada Crne Gore

9
Foto: EPA/Boris Pejović

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović najavio je da će sljedeće nedjelje i formalno pokrenuti pitanje smjenu Vlade ukoliko bude potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom na način na koji je najavio premijer Dritan Abazović.

Govoreći o najavama potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, on je naveo da to za njega nije iznenađenje.

– Gospodin Abazović se oprijedelio prilično iznenada da preformuliše prioritete vladine agende, tako da umjesto ispunjavanja pregovoračkih poglavlja 23 i 24, u prvi plan je doveo potpisivanje ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa Vlade Crne Gore i SPC. Opredijelio se da ne prihvati jedan inkluzivniji proces prije nego što Vlada donese odluku… Sve što je rađeno na tom planu je rađeno veoma trapavo, tako da zapravo nije došlo ni do konstituisanja tog ekspertskog tima koji bi preuzeo odgovornost da Vladi pomogne u ocijeni da li je sve što je zapisano u ugovoru u skladu sa interesima Crne Gore – naveo je Đukanović u intervjuu za N1.

On je napomenuo da je premijer donio odluku o tome „na Vladi“, kao i da je očekivao da će se Abazović odlučiti za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

– Mi smo jasno kazali da u tekstu tog ugovora nisu dovoljno zaštićeni državni interesi Crne Gore – smatra Đukanović.

Ističe da ukoliko se sljedeće nedjelje potpiše Temeljni ugovor, slijedi pokretanje pitanja o smjeni Vlade.

– Bio je jasan stav da ćemo pokušati da paralelno sa inicijativom izglasavanja nepovjerenja Vladi unutar parlamenta da gradimo širi konsenzus koji će obezbjediti donošenje odluka o Sudskom savjetu, Ustavnom sudu i Vrhovnom državnom tužiocu. Dan, dva nakon toga smo razgovarali Abazović i ja, i dogovorili da se zaustavi proces potpisivanja Temeljnog ugovora i da se da šansa još jednoj turi konsultacija. Pošto od tih konsultacija nije bilo ništa, premijer Abazović bi potpisao Temeljni ugovor za koji smo ocijenili da je protivan nacionalnim interesima Crne Gore. Ukoliko se potpiše takav ugovor, nema više manevarskog prostora, mi idemo u parlament sa inicijativom za izglasavanje nepovjerenja Vladi – poručio je Đukanović.

Dodaje da bi u tom slučaju parlament nastavio da funkcioniše do održavanja izbora, a do tada bi moralo proći između 60 i 90 dana.

Đukanović je, govoreći o tekstu Temeljnog ugovora, naveo da sadrži delove koji „krivotvore istoriju Crne Gore“, kao i da ugovor koji bi bio prihvatljiv za potpisivanje, ne bi imao interpretacije istorije. Takođe je dodao da se u nekoliko tačaka teksta Temeljnog ugovora krše Ustav i zakoni Crne Gore.