Đukanović vratio Skupštini izmjene Zakona o predsjedniku

8
Foto: EPA/Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije potpisao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, već je taj dokument vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, saopšteno je iz kabineta.

– Predsjednici Skupštine danas je dostavljen dopis predsjednika Crne Gore kojim je ukazao da bi se potencijalnim proglašavanjem ovog zakona, njegovim stupanjem na snagu i postupanjem predsjednika Crne Gore saglasno njegovom tekstu, dejstvu, smislu i duhu neminovno otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, te pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države – saopštio je savjetnik crnogorskog predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić.

Skupština Crne Gore usvojila je 2. novembra izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore kojima je predviđeno da će se, ako predsjednik države ne predloži mandatara za sastav Vlade, mandatarom smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika u Skupštini Crne Gore.

Izmjene su usvojene glasovima 41 poslanika većine od 30. avgusta 2020. godine, odnosno Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije, Građanskog pokreta URA, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je tada da izmjene ovog zakona rješavaju krizu i pat poziciju koja postoji u Crnoj Gori.