Đurđević: Skupština grada Bijeljina neće dozvoliti poskupljenje komunalnih usluga

6
Foto: SRNA

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da skupštinska većina neće dozvoliti najavljeno poskupljenje komunalnih usluga AD „Komunalca“ na štetu sugrađana, iako su odbornici usvojili izvještaj o radu ovog gradskog preduzeća, kao i plan poslovanja za ovu godinu.

On je naveo da je su usvajanjem izveštaj o radu ovog preduzeća i plana poslovanja pokazali da nema nikakvih opstrukcija skupštinske većine iako je gradonačelnik Ljubiša Petrović imenovao upravu ovog preduzeća.

– Ono što je sporno to je da smo dobili informaciju iz Poreske uprave da je „Komunalac“ zaposlio 34 nova radnika u ovoj godini. To nije prikazano u ovim jer nije ni bilo predmet izvještaja – naveo je Đurđević.

On je objasnio da je direktor „Komunalca“ na Skupštini najavio da će ići u pravcu povećanja komunalnih usluga za građane, ali nakon izbora.

– Poručujem da Skupština grada neće dozvoliti bilo kakvo povećanje cijena komunalnih usluga. Nemojte zapošljavati prekomjerno ljude, nemojte da finansijski teret prijema, koji su uglavom stranački, preliva na sugrađane. Nećemo to dozvoliti – naveo je Đurđević na današnjoj konferenci za novinare.

On je naveo da su na sjednici gradskog parlamenta u srijedu, 24. avgusta, razmatrali niz izveštaja o radu gradskih preduzeća, te dodao da je usvojen izveštaj o radu i poslovanju „Gradske Toplane“, kao i plan rada za ovu godinu.

– Iz „Toplane“ su dostavili i plan resturkuriranja preduzeća, koji je i podržan. Stanje u „Toplani“ se mora promijeniti. Ove godine smo imali više od 600.000 KM dotacija za ovo preduzeće. Inistiraćemo da se ono postavi na „zdrave noge“ – naveo je on.

On je podsjetio da izvještaj ro poslovanju za 2021. godinu Vodovoda i kanalizacije nije usvojen zbog negativnog poslovanja od 1,6 miliona KM.

– Data im je garancija za kredit od 3,8 miliona KM koji oni u dva navrata nisu uspjeli da realiziuju. Imate garanciju grada koja je 100 odsto naplativa i niste u mogućnosti da ispregovorate sa bankama da se jave na tender – naveo je Đurđević.

Đuređević je istakao da je usvojen i prijedlog odluke o dodjeli priznanja povodom Dana grada Bijeljina – 24. septembra, kada će biti održana i svečana sjednica i uručene nagarde i priznanja za 20 nagrađenih.

Đurđević je istakao da je Povelja grada Bijeljina pripala Njegovom preosveštenstvu episkopu tuzlanom-zvorničkom Fotiju za nemjerljiv doprinos u razvoju i očuvanju srpske kulture i duhovnosti, koji je svojim dobrotvonim, književnim i društveno-korisnim radom uticati na sveukupni društveni život grada.

On je naveo da se nacrt rebalansa budžeta nije našao na sjednici, iako ima dopis da je dobijena saglasnost za ovaj nacrt, dodavši da je nejasno zašto on nije dostavljen u skupštinsku proceduru,

– Vidjećemo da li će zbog tog propusta ispaštati neko od budžetskih korisnika. Skupština će, ako bude bilo potrebe, održati sjednicu samo o toj temi, aiko je to prosput nekog drugog – naveo je Đurđević, te pozvao sve da rade svoj posao, u okviru svojih nadležnosti.

On je podsjetio da je usvojen i niz odluka imovinsko-pravnog karaktera, kao što je odluka kojom je realizovana odluka Vlade Srpske kojom je put Ljeljenča-Čađevica proglašena za magistralni put i sada njegovo održavanje prelazi na „Puteve Republike Srpske“.

Đurđević je rekao i da je usvojen prijedlog odluke koji se odnosi na javnu prodaju nepokretnosti u mjesnoj zajednici Amajlije, prema kojoj bi trebalo da sva sredstva dobijena od prodaje nepokretnositi u ovom mjestu tu i ulažu, u dogovoru sa Savjetom mjesne zajednice.

– Savjetima mjesnih zajednica moramo vratiti dignitet, to mjesto mora biti mjesto odlučivanja – naveo je Đurđević.

Odbornik u Skupštini grada Bijeljina Zalatan Lazarević rekao je da je podnio odborničku inicijativu da se 276 hektara zemlje koja je po zakonu o zadržnim savezima pripala gradu Bijeljina da se prenese na Republiku Srpsku.

On je objasnio da po ovom zakonu Gradska uprava ovu zemlju može da dodjeljuje samo pravnim licima, a prema ovom inicijativi Vlada ih može davati u zakup fizičkim licima.

Lazarević je naveo da je gradonačelnik Petrović tek u avgustu, sa više od mjesec dana kašnjenja, zakazao sastanak o problemu suše na ovom području, i da je tada tek saznao da, prema zakonu, lokalna zajednica ne može da traži od Vlade Republike Srpske da proglasi vanrednu situaciju.

On je naveo da je gradonačelnik dužan da kada dođe do saznanja da ima elemenata suše formira komisiju koja će utvrditi stanje i na bazi tog izvještaja da donese odluku da li ima elemenata elementarne nepogode i da na Skupštinu grada iznese prijedlog za proglašenje vanredne situacije.

– To povlači da je sanacija štete ide iz lokalnog budžeta, ali ima i pravo da se obrati Vladi Republike Srpske za pomoć za sanaciju – rekao je Lazarević, te dodao da Petrović zavlači poljoprivrednike mjesec i više dana.

Lazerević je objasnio da su dva službenika iz Agrarnog fonda juče bila na prvoj sjednici te komisije.

On je objasnio da su tri miliona KM koja su Agrarnom fonu uplaćena iz Komepenzacionog fonda Srpske namijenjena za ruralni razvoj, poboljšanje uslova na selu, kao pokušaj da mladi ostanu na selu.

– Sredstva su namjenska, zahtjev Agrarnog fonda je bio jasan – stvanje uslova za ostanak mladih na selu – objasnio je Lazarević i naveo da se ovim nastoji pokazati da „Koalicija dogovor za Bijeljinu“ ne koči razvoj grada, kako to navodi Petrović.

On je rekao da će savjet mjesnih zajednica odlučiti za šta će novac biti upotrebljen, a da se on dijeli na 47 seoskih zajednica, a ovim nije predveđena obaveza da stanovnici moraju da učestvuju u izgradnji infrastrukture.