Dodig: U oktobru dvije premijere u Narodnom pozorištu Republike Srpske

46
Foto: SRNA

Direktorka Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig najavila je da će u ovoj ustanovi, koja obilježava 90 godina postojanja, u oktobru biti odigrane dvije premijere – predstava „Zlatno doba“ i „Derviš i smrt“.

– To smo u stanju da uradimo jer sada možemo da primimo određeni broj publike – rekla je Dodigova pred početak svečane akademije organizovane povodom 90 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ona je pojasnila da se u okviru tog jubileja obilježava nekoliko datuma – 2. septembar 1930. godine, kada je ban Svetislav Milosavljević donio ukaz o osnivanju pozorišta, 18. oktobar te godine, kada je odigrana prva predstava i 28. septembar 1998. godine, kada je tadašnja Vlada premijera Milorada Dodika donijela odluku o preimenovanju Narodnog pozorišta Bosanke Krajine u Narodno pozorište Republike Srpske.

Foto: Goran Selak/Twitter

Narodno pozorište Republike Srpske, pod nazivom Narodno pozorište Vrbaske banovine, počelo je sa radom 18. oktobra 1930. godine.

Tokom vremena, nacionalni teatar više puta je mijenjao naziv, a posljednji put 23. septembra 1998. godine. Tada je Narodno pozorište Bosanske Krajine odlukom Vlade Republike Srpske promijenilo naziv u Narodno pozorište Republike Srpske.

Komisija za očuvanje spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 6. juna 2012. godine, donijela je odluku o proglašenju Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci nacionalnim spomenikom BiH.