Dodik: 27. januar ostaje da trajno svjedoči o monsturoznom zločinu nad nevinim ljudima

29
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. januar, veoma značajan datum u istoriji čovječanstva koji ostaje da trajno svjedoči o monstruoznom genocidu koji su počinili fašisti i njihovi pomagači u Drugom svjetskom ratu.

– Oslobađanjem zloglasnog logora Aušvic 27. januara 1945. slobodarski narod, među kojima su u značajnoj mjeri učestvovali i Srbi, izvojevao je veliku bitku protiv fašista i zločinaca, ali i suočio se sa svim strahotama genocida u kojem su ljudi gubili život samo zato što su druge vjere, nacije ili rase – istakao je Dodik.

On je naglasio da pokušaj istorijskog revizionizma predstavlja relativizovanje zla i skrivanja istine.

– Nikada ne smijemo i nećemo dozvoliti da se istorija prekraja i da falsifikati postanu istina. Zadatak svih nas je da generacije koja dolaze nastave to svjedočenje, jer je to naš dug prema žrtvama genocida koji su počinili fašisti u Drugom svjetskom ratu – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je dio te tragične istorije obuhvatio i prostor bivše Jugoslavije, BiH i današnje Republike Srpske, sa ogromnim brojem žrtava među kojima je najviše bilo Srba i Jevreja, nad kojima je izvršen genocid koji je podrazumijevao sistematsko uništavanje muškaraca, žena, djece i staraca.

– Zločin koji se dogodio narodima koji su bili žrtve nacističkog progona tokom Drugog svjetskog rata najmračniji je dio savremene ljudske istorije koji mora ostati u sjećanju svih nas, jer se u njemu ogleda tragedija svakog pojedinca bez obzira na nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost – poručio je Dodik.

On je ukazao da se ljubav prema sopstvenom narodu ne smije ispoljavati kroz mržnju prema drugim narodima, a pogotovo ne način na koji su to činili fašistički i nacistički režimi, saopšteno je iz Kabineta srrpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

– Naša budućnost treba da se zasniva na osudi svakog zlodjela i iskazivanju dužnog pijeteta prema svim nevinim žrtvama zločinačke fašističke i nacističke ideologije sa jasnom željom da ona više nikada ne oživi – poručio je Dodik.