Dodik: Amerika konačno otvorila karte – sankcije zbog saradnje sa Rusijom

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je sankcionisanje visokih funkcionera i lidera partija koje čine vlast u Srpskoj pokušaj obezglavljivanja naroda u Republici Srpskoj.

– Korupcija, nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kriminal – neka su od obrazloženja za koja nikada nije priložen nijedan dokaz. SAD ne traže dokaze, za presudu je dovoljno označiti metu. I konačno sankcije za lobiranje za sastanke sa predsjednikom Ruske Federacije, i konačno je igra otvorenih karata – rekao je Dodik.

Sve što rade, dodao je on, u stvari rade zbog veza ruskog i srpskog naroda koje su opštepoznate.

– Ni ogromna stradanja i žrtve, razaranja i ratovi, nisu napravili neprijateljstvo između Srba i Rusa. Neće ni američke sankcije. Ako smo mi pokazna vjezba za ostale u svijetu koji bi da sarađuju sa Rusima, neka bude tako. Zar je moguće da su Dodik, Cvijanović, Stevandić, Đokić i ostali sankcionisani krivi, a da ni u čemu nema američke krivice? – istakao je Dodik.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije ministru industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petru Đokiću zbog, kako je navedeno, potpisivanja sporazuma sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom cjevovoda od ruske rafinerije u Hrvatskoj do Broda, što SAD smatraju „antidejtonskim ponašanjem“.