Dodik: Angažovanje tužilaca na dan izbora usmjereno na „ulivanje straha“

14
Foto: Grigorov Gavriil/TASS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da najava Tužilaštva BiH da će na dan opštih izbora u pojedinim gradovima rasporediti tužioce radi provjere pojava eventualnih izbornih prevara nije usmjerena na obezbjeđivanje fer izbora već na „ulivanje straha“.

Dodik je rekao da to prvi put čuje, istakavši da se zalaže da se poštuju najviši standardi koji važe u Evropi istovremeno navodeći primjer izbora u SAD 2020. godine, gdje, kako je rekao nema čega nije bilo.

Dodik kaže da treba obezbijediti volju naroda, ali da mu se čini da ima mnogo spekulacija.

On je naveo da se „u Sarajevu sada nalazi 40 britanskih obavještajaca i da se tamo radi protiv Republike Srpske i protiv političkih opcija koje oni ne žele kako bi promovisali i provukli političke opcije koje oni žele i koje im odgovaraju“.

Dodik je istakao da bi takve političke opcije u Republici Srpskoj išle za tim da se obezbijedi brzi nestanak Republike Srpske, što je britanska politika.

Dodik je rekao da se može očekivati da Tužilaštvo BiH pokrene istrage te vrste, uz istovremeni poziv da to i učine i da pitaju po kojem ovlaštenju i ko je dozvolio obavještajcima ulazak u zemlju i bavljenje izbornim procesom.

– Zar to nije nezakonito i pritisak? Šta bi bilo kad bi nas 50 otišlo tamo i počeli rovarenje po njihovim mrežama i sistemima, vršili ucjene i hodali po terenu, a imamo informacije da oni ovdje hodaju po terenu i vrše pritisak na narod. Zamislite to tužilaštvo koje dozvoljava da to stranci čine kako bi kreirali ambijent za svoje favrite u Srpskoj, BiH – dodao je Dodik.