Dodik: Antidejtonsko ponašanje ambasadora, za Srpsku je Kosmet neotuđivi dio Srbije

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su Srbi u Republici Srpskoj svjedoci stalnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, a najnoviji slučaj koji ide u prilog ovoj tvrdnji jeste glasanje u Savjetu Evrope o Kosovu i Metohiji.

Dodik je u izjavi za Srnu naglasio da stalno i ponavljano antidejtonsko, neustavno i antisrpsko ponašanje ambasadora, kojim se zaobilaze utvrđene ustavne procedure i daju instrukcije bazirane na ličnim procjenama, neprestano nanose štetu kako Srbima u BiH, tako i u regionu.

– Pomenuto glasanje je izvršeno prema jednostranoj instrukciji ministra (inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina) Konakovića, bez procedure i saglasnosti Predsjedništva, dakle tajno, mimo utvrđenih procedura. Ambasador koji je glasao ne dolazi iz reda srpskog naroda pa prema tome možemo govoriti samo o zloupotrebi položaja i procedura, što je postala uobičajena praksa hrvatskih i bošnjačkih diplomata – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da se institucije i lideri iz Republike Srpske godinama bore protiv navedene antidejtonske prakse koja nanosi ogromnu štetu svima na koje se uopšteno ili u pojedinačnim slučajevima odnosi.

– Duboko žalimo zbog ishoda navedenog glasanja. Za Republiku Srpsku, njen narod, institucije i lidere, Kosovo i Metohija je sastavni i neotuđivi dio Republike Srbije – rekao je Dodik.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Komiteta ministara prihvaćen je zahtjev Prištine za članstvo u Savjetu Evrope. Zahtjev je proslijeđen u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije.