Dodik: BiH je bezbjednosno stabilna, ali jedinstvena nikad neće biti

17
Foto: Klix.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da je BiH stabilna zemlja u bezbjednosnom smislu i da će tako ostati, ali da nije jedinstvena niti je ikada bila.

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa ministrom za evropske i inostrane poslove Austrije Mihaelom Linhartom, Dodik je rekao novinarima da je to bila prilika da se austrijski diplomata upozna o stanju u BiH.

– Vjerujemo da diplomate imaju dobar brifing i da znaju detalje, a ono što sam juče rekao, ponovio sam i danas bez namjere da spekulišem o bilo čemu – rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nema namjeru da uruši teritorijalni integitet BiH, ali da ima odlučnu namjeru da vrati suverenitet koji je Ustav i Dejtonski sporazum dao Republici Srpskoj.

– To ćemo i uraditi, ali to nije jednako ugoržavanju teritorijalnog integriteta BiH – poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da je austrijski ministar pomenuo nekoliko termina, među kojima stabilnost i jedinstvo.

– Vjerujem da BiH ima stabilnost u bezbjednosnom smislu i da će tako ostati, bez obzira što neko stalno najavljuje neku priču o ratu. Jedinstvo BiH nema i to su isprazni zahtjevi, jer BiH nikada nije bila jedinstvena – ocijenio je Dodik.

On je najavio da će u ponedjeljak, 18. oktobra, u svoj kabinet dovesti prijatelja, harmonikaša da, kako kaže, malo relaksira atmosferu.

– Ne vidim zašto su ljudi zabrinuti. Mi radimo u skladu sa Ustavom, sa nadležnostima koje imamo i imamo svoj politički stav da ono što smo prenijeli ranije nije dalo nikakve rezultate – ponovio je Dodik.

On je poručio da Srpska neće da bude u propalom konceptu Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, indirektnih poreza.

– Zato ćemo povući svoje saglasnosti i mislimo da se borimo za naše interese, ne ugrožavajući druge – potvrdio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska neće da plaća iluzije, kao što su Oružane snage.

– I dalje smatram da BiH treba da se demilitarizuje, jer 350 miliona maraka, koliko se plaća vojska, ode u bunar i nikome ne pomaže. Taj novac bolje iskoristiti za izgradnju bolnica u BiH – ocijenio je Dodik.