Dodik: BiH ne može da preživi bez bazičnog dogovora tri naroda

21
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da nikada nije odustao od pozivanja na poštivanje izvornih principa Dejtonskog mirovnog sporazuma i naglasio da će BiH teško naći načina da preživi ukoliko se ne vrati bazičnom dogovoru tri naroda.

– Ponekad čak i mislim da samo Republika Srpska drži do Dejtona, da niko drugi ne drži – istakao je Dodik.

On je podsjetio da niko iz međunarodne zajednice nije reagovao na deklaraciju SDA u kojoj se kaže da nema Republike Srpske i kojom se traži uređenje BiH prema njihovom kriterijumu.

– Stranci su rekli – ‘pa to je samo jedno od mišljenja’, a kada mi iz Republike Srpske kažemo da BiH ne funkcioniše onda se diže cijeli svijet – rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je naglasio da je na priči o 300.000 ubijenih Bošnjaka ranije kreirana međunarodna politika protiv Srba koja se i dalje zadržava.

– Ta priča o 300.000 ubijenih Bošnjaka pokazala se kao totalna neistina i laž koja je korišćena u propagandne svrhe – istakao je Dodik.

Palmerova izjava klasična prijetnja

Prema njegovim riječima, uprkos najavi američkog predsjednika Donalda Trampa da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja u BiH, očigledno je da postoji miješanje.

– Čak postoje prijetnje. Ovo što smo čuli prije dva dana od (specijalnog izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjua) Palmera (da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predstavlja prijetnju koju treba shvatiti veoma ozbiljno) klasična je prijetnja. Palmer je jedan od službenika, nije ni on vječan. Bili su mnogi koji su bili još rigidniji u prijetnjama – od Rafija Gregorijana, pa smo sve to nekako preživjeli – kaže Dodik.

Srbija se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH i Crne Gore

Dodik je rekao da se Srbija ne miješa u unutrašnja pitanja niti BiH, niti Crne Gore, te da Srbija čini više nego ranije da podrži srpski narod gdje god se nalazio.

On je podsjetio na raniju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se srpskom narodu više nikada neće desiti „Oluja“.

Markirati međuentitetsku liniju

Govoreći o markiranju međuentitetske linije razgraničenja, Dodik je naglasio da je to obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma koju treba sprovesti, podsjetivši da je na tome insistirao još kada je bio premijer Republike Srpske.

– Republika Srpska i Federacija BiH dužne su da naprave zajedničku komisiju da bi markirale međuentitetsku liniju razgraničenja. Nije tačno da je riječ o granici – rekao je Dodik.

https://www.youtube.com/watch?v=cS73AfgQ0s8