Dodik: BiH nema suverenitet jer je protektorat kojim upravljaju stranci nametanjem zakona

16
Foto: @mdodik.official/Instagram

BiH nema suverenitet jer je protektorat kojim upravljaju stranci nametanjem zakona, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je naveo da se ovdje radi o odredbama Ustava i da (bošnjački član Predsjedništva BiH Denis) Bećirović stalno manipuliše i obmanjuje jer ne citira članove Ustava onako kako piše, već samo pojedine dijelove.

– Kada govori o kontinuitetu BiH, u Ustavu jasno piše „da nastavlja svoje pravno postojanje u skladu s međunarodnim pravom kao država, s unutrašnjom strukturom modifikovanom prema ovdje sadržanim odredbama“. Tačnije, sav njen kontinuitet po dejtonskom Ustavu svodi se isključivo na tri ograničene tačke kontinuiteta: ime „Bosna i Hercegovina“, međunarodno priznate granice i članstvo u Ujedinjenim nacijama – napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik napominje da Bećirović uporno izbjegava da citira član koji kaže: „BiH se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske“.

– Naravno da to Bećirović zna, ali manipulacijama pokušava da prikrije činjenicu da je BiH sastavljena tek u Dejtonu, i to od dva entiteta i Brčko distrikta kao suvlasništvo ta dva entiteta – rekao je Dodik.

Dodik podsjeća da u Dejtonu nisu ustanovljene ni Republika Srpska ni Federacija BiH, jer su one postojale i prije kao politička i pravna činjenica, sa suverenom vlašću na svojoj teritoriji, a i priznate od međunarodne zajednice.

– Nije postojala „Bosna i Hercegovina“, pa je tek u Dejtonu ustanovljena kao država koju sastavljaju državotvorni entiteti putem međunarodnog sporazuma. Time je potvrđen suverenitet i legitimitet Republike Srpske i Federacije BiH, kao i nestanak „Republike Bosne i Hercegovine“. Ostala je samo „Bosna i Hercegovina“, da živi nazor kao geografski pojam s međunarodno priznatim granicama – zaključio je Dodik.