Dodik: BiH se pokazuje kao neuspješan i propao eksperiment međunarodnog faktora

34
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik konstatovao je danas u Beogradu da je BiH eksperiment međunarodnog faktora i da se polako približava trenutak kada će se taj eksperiment pokazati kao neuspješan i propao.

– Mi Srbi u Republici Srpskoj osjećamo se neslobodno i šikanirano i kao narod koga mrze u BiH. BiH sigurno nije dugoročno mjesto za nas i mislim da se polako približavamo trenutku kada će se taj eksperiment pokazati kao neuspješan i propao – naglasio je Dodik.

On je poručio da je pređena crvena linija od međunarodne zajednice i muslimana, te da je na djelu realizacija deklaracije koju je donio SDA prije nekoliko mjeseci.

Dodik je konstatovao da je vidljivo da na toj realizaciji rade zajedno sudije Ustavnog suda BiH i mnogi stranci.

– Oni pokušavaju da nam pošalju poruku da moramo da poštujemo Ustavni sud, ali ovo što imamo, ovu nakaradu na nivou Sarajeva samo se zove Ustavni sud, ali je to je prevarantsko mjesto, to je za nas okupacijski sud, koji treba da konačno razgradi cijelu Republiku Srpsku i njena prava. Sljedeći korak koji vidimo da se pripremaju jeste da oduzmu prava na vode, šume, kasnije škole i sve što bi našim političkim postupanjem dozvolili da se desi – ukazao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je na konferenciji za novinare da je na današnjem sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima Srba iz regiona dogovoreno na koji način će se međusobno pomagati razmjenjujući informacije o statusu i stanju.

On je ocijenio da je ovo bio dobar dan i da je i predsjednik Vučić na ceremoniji rekao da stoji iza svih napora za stabilnost i mir u regionu, ali i iza interesa srpskog naroda gdje god da se nalazi.

– Upoznali smo naše sagovornike o činjenici da podmuklo i kriminalno ponašanje sudija Ustavnog suda BiH već duže vremena urušava naš identitetski, sada imovinski, a kasnije cjelokupan statusni karakter Republike Srpske i da ne možemo da pređemo preko ovoga – istakao je Dodik.

On je istakao da će se zato u Narodnoj skupštini Republike Srpske organizovati sjednica na kojoj će biti donesene sve legitimne i legalne odluke.

– Okupićemo se svi zajedno s ciljem da Republiku Srpsku stabilizujemo i odbranimo i to je naše pravo – poručio je Dodik, dodavši da je Narodna skupština Republike Srpske predviđena kao mjesto za sve odluke koje su sporne na nivou BiH.