Dodik: Bisera Turković iznosi neistine

4
Foto: SRNA

Samo dan nakon što je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuta inicijativa za njenu smjenu, ministarska spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ponovo je umjesto usaglašenih stavova zajedničkih institucija javno zastupala stavove SDA.

Na Bled stratedžik forumu u Sloveniji, posvećenom evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana Turkovićeva je rekla da je problem BiH tzv. proruski uticaj i blokada bh. institucija.

Otvoreno se založila za građansku BiH i optužila Hrvatsku i Srbiju da se miješaju u izborno zakonodavstvo.

– Naši susjedi otvoreno se miješaju u domaću politiku i Izborni zakon. Kažu da sva tri konstitutivna naroda moraju biti jednaki. U redu, ali šta je sa ostalima, moja majka je Hrvatica, otac Bošnjak, ko sam ja? Primorana sam da budem ili jedno ili drugo , zašto ne mogu da budem bosankohercegovački građanin – rekla je Turkovićeva.

Istup Bisere Turković nije usaglašen, ona ne može i nije govorila u ime BiH pogotovo nakon što je pokrenut njen opoziv, reagovao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik zapitavši gdje su dokazi za sve što je rekla.

– Gori su oni koji je slušaju na tom forumu u Bledu, oni ruše BiH jer prihvataju takve laži. Vidim da je tamo bio i Kristijan Šmit koji nije visoki predstavnik. Iznosi neistine i kako je moguće da je slušaju, odakle dokazi da se Srbija miješa u izborno zakonodavstvo? To je samo dokaz da je BiH neodrživa – naglasio je Dodik.