Dodik: Centralna banka BiH više od 15 milijardi KM investirala u inostranstvu

39
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Centralna banka BiH ima više od 15 milijardi KM investiranih u inostranstvu, a taj novac bi mogao da se investira u domaće obveznice i tako doprinese sanaciji energetske krize i uloži u druge privredne aktivnosti u BiH.

– Centralna banka BiH ima investiranih preko 15 milijardi KM u inostranstvu, od čega je oko 11 milijardi maraka investirano u obveznice evropskih zemalja, najviše u Njemačkoj i Francuskoj – naveo je Dodik na Tviteru.

U zadnjih nekoliko godina, kaže, kamatne stope na to su bile negativne, što znači da je ova banka dala novac inostranstvu i još im za to plaćala kamatu.

Očito je, kaže Dodik, da Centralna banka BiH može finansirati druge države, a samo ne može investirati u obveznice BiH i entiteta, čime se šalje loša poruka investitorima.

– Devizne rezerve služe kao pokriće za konvertibilne marke i ukoliko bi neka od ovih zemalja odlučila da blokira sredstva koja je dobila od BiH, bio bi srušen monetarni sistem BiH – dodaje Dodik.

Navodi da je Centralna banka BiH od kamata zaradila preko 500 miliona evra, što je za toliko više nego što je potrebno za pokriće konvertibilnih maraka.

– Izmjenama Zakona o Centralnoj banci BiH moglo bi se emitovati konvertibilnih maraka i za taj novac kupiti domaće obveznice te tako doprinijeti saniranju energetske krize i uložiti u druge privredne aktivnosti u BiH. Ako sad nije vrijeme za tako nešto – kada će biti? – rekao je Dodik.