Dodik čestitao slavu specijalnoj jedinici „Beli vukovi“

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je pripadnicima specijalne jedinice „Beli vukovi“ sa Pala krsnu slavu – Svetog mučenika Trifuna, njihovog zaštitnika, ističući da je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata samo iz ove jedinice za Republiku Srpsku živote dalo 17 boraca, a više od 50 ih je bilo ranjeno.

„Obilježavanje krsne slave je jedna od prilika da se prisjetimo velikih junaka i heroja čija su imena dio slavne istorije odbrane Republike Srpske, ali i da odamo dužno poštovanje svim borcima Vojske Republike Srpske, ‘Belim vukovima’ i njihovom legendarnom komandantu Srđanu Kneževiću“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je veoma važno da se pamti srpska istorija i uloga svakog pojedinca u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer se tako šalje poruka generacijama koje dolaze o značaju postojanja Republike Srpske i cijeni koja je plaćena za slobodu koju danas uživamo.

Dodik je naglasio da je čuvanje Republike Srpske i njegovanje vrijednosti za koje su se borili srpski borci, među kojima i hrabri pripadnici elitne jedinice „Beli vukovi“, jedan od način da iskažemo našu vječnu zahvalnost za njihov ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

– I danas smo svjedoci raznih nasrtaja na Republiku Srpsku pred kojima ni po koju cijenu ne smijemo da pokleknemo, jer nas imena, ne samo poginulih pripadnika ove elitne jedinice već svih boraca Vojske Republike Srpske, obavezuju da istrajemo na putu odbrane naše Republike, njenom očuvanju i jačanju – naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike je rekao da svi moramo biti svjesni da je Republika Srpska jedini institucionalni okvir u kome srpski narod na ovim prostorima može da živi slobodno i zato je neophodno da je sačuvamo i ojačamo.

– Bez Republike Srpske nema slobode srpskom narodu na ovim prostorima. Ona je naš zavjet koji moramo da branimo i danas u miru da se našoj djecim i budućim generacijama ne bi ponovili krvavi ratovi, izbjegličke kolone i protjerivanja sa svojih ognjišta – naglasio je Dodik.

Specijalna jedinica „Beli vukovi“, čiji je komandant bio Srđan Knežević, formirana je 1993. godine.

Ime su dobili po tome što su ostali zavejani u mećavi na Bjelašnici koju samo vukovi mogu da prežive. Za „Bele vukove“ prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu, na Nišićkoj visoravni.