Dodik: Cijena gasa za Srpsku ostaje ista

23
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Cijena gasa ostaje ista za Republiku Srpsku, a ne postoji nijedno pitanje koje može da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka u Sankt Peterburgu sa generalnim direktorom „Gasproma“ Aleksejem Milerom.

– Ono što je veoma važno, jučerašnji moj razgovor sa predsjednikom (Rusije Vladimirom) Putinom je ovdje potvrđen. Mi ćemo imati istu cijenu gasa kako je to dobila i Srbija, do 31. maja. Nakon toga ćemo razgovarati. Naši potrošaći mogu računati na istu cijenu, bez obzira što je ona mnogo viša na svjetskom tržištu – rekao je Dodik.

On je ocijenio da je sastanak sa Milerom prošao odlično i da je to bio nastavak ranijih dobrih razgovora.

– Generalni direktor Miler je potvrdio svoja opredijeljenja i tome da ćemo zajedno raditi na projektima izgradnje gasovoda i izgradnje gasnih elektrana i da bi bilo dobro da inoviramo sve ranije dogovore i da kroz radne grupe stavimo na dnevni red – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bio je odličan i visoko prijateljski poslovni sastanak u kojem se Srpska opaža kao važna i kao prostor u kojem imaju interesa ovako veliki giganti kao što je „Gasprom“ da bude prisutan, da širi svoju mrežu ponude i kapacitete.

– Veoma sam zadovoljan sastankom i sav napor puta se isplatio jer imamo dobru podršku ovdje i osjećanje da ćemo zaista brzo raditi na realizaciji ovog projekta – istakao je Dodik za ATV.

Dodik kaže da nema pitanja koje bi moglo da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke, te da Srpska treba da uradi operatvini plan.

– Razgovaralo se o svim elementima i dati su odgovori na sva pitanja, te nema tog pitanja koji bi mogao da zaustavi ovaj projekat i to je dovoljno za danas. Radićemo da prepoznamo obaveze i da nema zastoja sa naše strane. Skupiću sve nadležne da sagledamo svu sitaciju, dati hitne rokove što se tiče planske dokumentacije i informisati naše partnere – naveo je Dodik.