Dodik: Crkva održala identitet srpskog naroda kroz vijekove

29
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je manastir Moštanica u Kozarskoj Dubici u zaista dobrom stanju i naglasio da je crkva održala identitet srpskog naroda kroz vijekove.

– U ovom manastiru nikada se nije prekidala služba. Srpski narod i ovim pokazuje svoju posvećenost, odanost srpskoj pravoslavnoj vjeri. To je značajan dio našeg identiteta – rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da nije bilo crkve vjerovatno danas Srbi kao narod ne bi bili okupljeni, identifikovani i prepoznatljivi.

– Crkva je jedan od naših najznačajnijih elemenata identiteta i u okviru crkve se sačuvao i naš jezik, pismo i krsna slava. Zato je važno ovdje biti sabran zajedno sa našim igumanom i svim našim ljudima koji ovo održavaju – rekao je Dodik.

On je u okviru tradicionalnog narodnog zborovanja kod manastira Moštanica, uoči slave manastira Preobraženja Gospodnjeg, razgovarao sa igumanom Sergijem.

– Mi ćemo nastaviti da sarađujemo i održavamo ukupno dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a posebno ovdje sa manastirom Moštanica – poručio je Dodik.

Iguman namastira Moštanica Sergije rekao je da mu je velika čast i radost što je danas manastir bio domaćin Dodiku.

– Ovo nije prvi put da posjećuje manastir Moštanica, često je ovdje boravio sa nama i imali smo njegovu podršku i podršku Vlade Republike Srpske u svakom djelu koje manastir preduzima“, rekao je iguman Sergije.

On je potvrdio da manastir Moštanica gradi Hram svetog đakona Avakuma, monaha koji je bio svetitelj iz tog manastira i koji je postradao u Beogradu na Stambol kapiji gdje su ga ubili Turci jer nije htio da se odrekne svoje vjere.

– On je rodom iz Knežice, iz ovih krajeva. Zamonašen je u manastiru Moštanica i sa svojih 19 godina je postradao od turske ruke – podsjetio je iguman Sergije.

On je naveo da je u planu i izgradnja narodne trepezarije koja je prijeko potrebna manastiru Moštanica.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvorio je večeras festival „Veče ojkače na Moštanici“, u okviru tradicionalnog zborovanja kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici povodom praznika Preobraženja Gospodnjeg, koji je i slava manastira.