Dodik: Da li će Uberova pojasniti Bundestagu da se vodi neopravdana hajka protiv Srpske?

44
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je nakon, kako reče ambasador Njemačke u BiH Margret Uber, konstruktivnog razgovora sa njemačkim ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok i sam bio zatečen huškačkom atmosferom, optužbama i prijetnjama koje su se čule neki dan iz Bundestaga.

– Da zanemarimo pitanje šta uopšte njemački Bundestag ima sa BiH, mogao bih pitati ambasadorku da li i ona stoji iza kvalifikacija koje su se neki dan čule u Bundestagu i da li je retorika koju smo tamo čuli za nju prihvatljiva – rekao je Dodik upitan da prokomentariše izjavu Uberove da je iznenađena sadržajem i tonom trenutnih izjava srpskog člana Predsjedništva BiH u vezi sa povećanjem EUFOR-a/Altea i njemačkog učešća u misiji, nakon njegovog konstruktivnog tona u razgovoru sa saveznim ministrom Analenom Berbok prije nekoliko sedmica.

Ako njemački državni ministar pred Bundestagom kaže da je Narodna skupština Republike Srpske preduzela konkretne korake koji vode secesiji i da je to napad na cijelu Evropu, rekao je srpski član Predsjedništva, da li cijenjena ambasadorka ima potrebu da joj napiše da je to laž i da Narodna skupština Republike Srpske ništa slično nije preduzela, i da je takva kvalifikacija hajka na jedan entitet u BiH.

– Ako se ambasadorka dohvatila istorije i istorijskih poređenja onda bi morala da zna da su Srbi uz Jevreje najveće žrtve jedne užasne ideologije koja je rođena u njenoj državi, a koja je odnijela desetine miliona ljudskih života četrdesetih godina prošlog vijeka. Ako se poziva na istoriju onda tu činjenicu ni ona niti članovi njemačkog Bundestaga ne bi smjeli da zaborave kada se obraćaju Srbima ili kada o njima govore – naglasio je Dodik.

On je rekao da ne vjeruje da bi i slična rasprava u Bundestagu smjela da se desi na račun jevrejskog naroda, pa se pita odakle taj zaborav i odsustvo pijeteta kada je o Srbima riječ.

– Nisam imao ništa protiv misije Altea, ali ako vojna vozila gledamo kraj zgrade televizije, škola i vrtića, moramo da se zapitamo o čemu se tu radi. Da li EUFOR možda procjenjuje da iz tih objekata dolaze prijetnje miru i stabilnosti BiH? I na kraju, ali ne i najmanje bitno, kako je i njemačka ambasadorka podlegla lošim navikama nekih svojih kolega i na ovakav način se umiješala u unutrašnja pitanja BiH – istakao je Dodik.