Dodik: Danas najbolje ulagati u hramove, Republika Srpska u tome nikad nije oklijevala

37
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Zvorniku, gdje je kumovao Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice, da danas nema boljeg ulaganja od onog u hramove i da Srpska nikada nije oklijevala da bude sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), pogotovo kada su se gradili značajni objekti.

– Ovo je stražar, mjesto okupljanja, ko god ovdje prolazi zna gdje je, svako naše mjesto mora da ima naš hram da bi bilo duhovno snažno – rekao je Dodik obraćajući se okupljenim vjernicima.

On je napomenuo da se ovim hramom, poslije 200 godina, može da ponosi ne samo grad nego svi, navodeći da je ponosan na činjenicu da je Republika Srpska mogla da u tome učestvuje.

Dodik je rekao da ovo nije pomoć već da je zahvalan za inicijativu da se gradi hram jer danas nema bolje uloženog novca od onog u gradnju hramova, ocijenivši da je ovo značajan kulturni, politički i istorijski događaj.

– Davno smo kroz istoriju naučili da nije bilo SPC naš identitet bi bio lutajući, izgubljen, ne bi bili svjesni naše prošlosti, a ako nje nismo svjesni onda ne možemo da upravljamo sadašnjosti. Ako ne možemo da upravljamo ovim vremenom, onda sigurno nemamo nikakvu budućnost – naveo je Dodik.

Foto: SRNA

On je naglasio da je veoma ponosan što Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji je danas osveštao Saborni hram u Zvorniku, često posjećuje Republiku Srpsku, koja je u cijelosti posvećena potpunoj saradnji i podršci Crkvi.

+ U Republici Srpskoj živi pravoslavni narod, ali i drugi. Srpska i srpski narod žele slobodu za svakog čovjeka bez obzira ko je i šta je, ukoliko prihvata i želi da živi u miru, koji prihvata legitimitet i legalnost Srpske koja je za sve široka i svima daje slobode – naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je Srpska suprostavljena tezama da su preko rijeke Drine neki „bosanski Srbi“ kako bi Srbe odvojili od Srbije i srpskog naroda u cjelini.

– Mi nismo „bosanski Srbi“ već Srbi pravoslavci posvećeni našoj vjeri, Crkvi, svemu onome što ne želimo da izgubimo kao dio našeg identiteta koje vijekovima uz velike žrtve čuvamo. To je jasna poruka da hoćemo mir, da živimo ovdje, da jasno govorimo ko smo i šta smo – naglasio je Dodik.

On je dodao da Srbi u Srpskoj ne mogu da prihvate da je vrlina gurati ih u BiH, a da je jeres ako kažu da žele da žive sa Srbijom.

Foto: SRNA

Dodik je rekao da Srbe ovdje guraju u BiH koja ne može da se izgradi čak ni uz intervenciju stranaca, velikih sila koje hoće da pokažu da srpski narod mora biti kažnjen, a da nema pravo da kaže „mi hoćemo“.

– Ne možemo da objektivno kažemo da živimo u BiH slobodni i sigurni u budućnost. Mi smo u BiH ugnjetavani, nama pokušavaju da sve ospore, prije svega Republiku Srpsku i zato je važan svaki hram – rekao je Dodik.

On je istakao da djeca koju je vidio danas u Zvoriku znaju kako treba, znaju molitve, a to je ono što treba i pokazuje da su roditelji uspjeli, a ne dozvoliti jeresima nametanja sa strane.

– Ovo društvo mora ostati društvo gdje je otac muško, a majka žensko, da odbijamo bilo kakvu priču, pa po cijenu EU u kojoj će gurati priču da postoji roditelj jedan i dva, a da ne znate ko je – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi moraju ostati čvrsti, odbaciti i ne prihvatiti takva nametanja.

– Hoćemo da budemo dio suverenih naroda Evrope, koji kažu da se poštuje, prije svega, hrišćanska tradicija, a ne da se gubi Evropa u nečemu što će na kraju doći glave i toj hrišćanskoj Evropi – naglasio je Dodik i dodao da će se zajedno sa Crkvom raditi na školskim programima.