Dodik: Današnji sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou – zadnji pokušaj stabilizacije pre raspada

10
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Danas ćemo, u još jednom pokušaju da damo šansu evropskom putu Bosne i Hercegovine, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu organizovati sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou, gospodina (Dragana) Čovića, srpske strane i bošnjačke strane, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Mislim da je ovo zadnji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti. Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normlano za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi – napisao je Dodik na „Iksu“.

Dodik ističe da mora da se razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama nelegalnog (Kristijana) Šmita previše dobila neki značaj.

Predsjednik Srpske dodaje da se moraju racionalizovati troškovi u vezi s izborima i da se mora obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u zbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon.

– Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla – podvlači Dodik.

Dodik konstatuje da je nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador (Majkl) Marfi, blokiran kompletan evropski put.

– Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. A to je, prije svega, nelegalni Šmit, koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu BiH – jasan je predsjednik Republike Srpske.