Dodik: Dejton srušen otimanjem nadležnosti od Republike Srpske

11
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da bi volio da neki autoritet kaže da nema Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je on, kako je naveo, srušen silnim otimanjem nadležnosti od Srpske.

Dodik je rekao da je masovna upotreba sile iza političkog beščašća koja se u proteklom vremenu obrušila na Srpsku omogućila da se neke stvari nametnu na nivo BiH.

„Ne želimo da nam više niko ništa nameće. Neće nam niko ništa više oteti, a polako ćemo vraćati naše nadležnosti i to nije stvar koja se može desiti preko noći. To je dio našeg političkog plana koji je legitiman“, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o izgubljenom primjerku Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik je naglasio da je taj sporazum pravna i politička činjenica, te da je Srpska uvijek postupa u skladu sa njim.

„Dejtonski sporazum je ustavna činjenica, a ja bih volio da ne postoji, jer onda ne bi postojao Ustavni sud i visoki predstavnik“, naveo je predsjednik Srpske.

Dodik je pojasnio da je Republika Srpska 49 odsto teritorije BiH sa jasnim državno-pravnim ingerencijama koje je dobila Ustavom BiH, te podsjetio da BiH članom tri Ustava ima ukupno devet nadležnosti.

„BiH ima tri nadležnosti i šest politika, to je ukupo devet. Sljedeći član kaže da sve ono što nije izričito dato BiH, pripada entitetima. Tu je imovina, vojska, porezi i sve ono što su nam oteli u međuvremenu“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, pravosudne institucije i Oružane snage na nivou BiH su samo privremeni aranžmani, zato što u Ustavu ne piše da je BiH nadležna za pravosuđe, zbog čega ne može da ima Sud i Tužilaštvo.

On je naglasio da Republika Srpska nema kalkulacije u smislu svog opstanka, navodeći da alternativa nije članstvo u EU, ukoliko to znači gubljenje autoriteta i kompetencija Srpske.

Dodik je izrazio nadu da će naredne godine, nakon izbora u EU i SAD, doći ljudi sa kojima će predstavnici Srpske moći da razgovaraju i uputiti ih na neregularnu situaciju u BiH.

„Ako se to i ne desi ovog izbornog kruga, možda se desi u sljedećem“, rekao je Dodik.

On je poručio da Srpska ima samo jedan argument koji je nesalomiv, a to je volja da preživi i da nastavi da postoji, ističući da će tako biti i ovaj put.

„Svjedok sam raznih pritisaka od onih koji su bili vezani za takozvanu reformu policije u kojoj je trebalo da nestane policija Republike Srpske i da se preda u nadležnost Sarajeva. Pitam se šta bi bilo danas da je to prošlo?“, upitao je Dodik.

Dodik je istakao da to nije prošlo, te da danas Republika Srpska ima svoju policiju i stabilnost.

„Idemo dalje i imamo snage da se nosimo sa svim izazovima i Srpska neće stati i ostvariće sve svoje planove“, rekao je Dodik.

On je ukazao da je danas u Srpskoj javni red i mir manje ugrožen nego u zemljama EU, a da uporedni podaci govore da je nivo kriminaliteta manji u Republici, nego u Njemačkoj ili nekim drugim zemljama EU.

Dodik je rekao da je ponosan na policiju Republike Srpske, na sve privrednike i radnike u Srpskoj, kao i na činjenicu što je predsjednik Republike.

On je naveo da će Republika Srpska proslaviti 9. januar kao Dan Republike Srpske.