Dodik: Dijalog sa sindikatom je rješenje, a ne jednostrani potezi

11
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da podržava slobodu sindikalnog djelovanja i da to ne treba bilo kome spriječiti, ali isto tako da je rješenje u dijalogu, a ne u jednostranim potezima.

Dodik je naglasio da je sa sindikatima koji su najavili proteste potpisan memorandum u kome je rečeno da se plate u dva navrata povećaju – prošle godine jednom i ove godine jednom, te da linearno bude isplaćeno po 100 KM za svakoga.

– To smo sve uradili – rekao je novinarima Dodik u Banjaluci, komentarišući informacije da su pojedini predstavnici sindikata iz Republike Srpske pozivani u strane ambasade gdje su im navodno nudili određena sredstva i projekte s ciljem organizovanja protesta.

Dodik je naveo da američka Ambasada zove svakoga, da je zvala neke bankare i da je od njih tražila da ne sarađuju sa Srpskom u pogledu finansiranja.

Predsjednik Srpske je istakao da je ranije rečeno da će ove godine biti analizirana situacija, te ukoliko bude moguće da će nešto biti učinjeno na planu povećanja primanja.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska želi da održi stabilnu finansijsku i budžetsku situaciju, i da ne želi da je to destabilizuje.

– U ovom trenutku nema mogućnosti za povećanje plate. Volio bih da ima. Volio bih da je naša plata 10.000 KM, ali mi ćemo učiniti sve da ona bude na vrijeme, stabilna i da bude isplaćena kad su termini predviđeni za to, jednako i za penzije i socijalna davanja i boračke naknade i jednako za sve – naveo je Dodik.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić najavio je juče nakon „Sindikalnog sabora“ pet granskih sindikata da će protesti biti održani u Banjaluci 29. septembra, jer Vlada Srpske, kako je rekao, nije ispoštovala sporazum potpisan prošle godine.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske Željko Šukalo rekao je da je on dobio poziv da dođe na sastanak u Ambasadu SAD, ali da je smatrao da u ovom vremenu nije njegovo „da sjedi sa takvima“.