Dodik: Do kraja mjeseca o Ustavnom sudu, podrška „Altei“, ali bez proširenja

11
Foto: SRNA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da nisu prekršeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske jer se uprkos opstrukcijama radi na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, te da su do sada na nivou BiH usvojeni zakoni na kojima je godinama insistirala Srpska, odnosno njeni predstavnici.

Dodik je precizirao da su ispunjeni zahtjevi iz Republike Srpske kada je riječ o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, a da bi u septembru na dnevnom redu trebalo da se nađe i pitanje Ustavnog suda BiH jer će na tekstu zakona raditi radne grupe u okviru Ministarstva pravde u Savjetu ministara.

– Poslali smo naše predstavnike u tu radnu grupu. Ono što želimo da vidimo jesu dva akta. Jedan koji reguliše rad stranih sudija i njihov odlazak, a drugi koji reguliše rad Ustavnog suda, a ne da on bude zasnovan na bazi pravila koji donose sudije – pojasnio je Dodik.

Izvršni komitet SNSD-a konstatovao je da je bezbjednosna situacija u BiH zadovoljavajuća, kaže Dodik i navodi da SNSD prihvata da se produži mandat misije „Altea“, što treba da potvrdi Savjet bezbjednosti UN.

– Protiv smo proširenja sastava, odnosno da u sastav „Altee“ uđu predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva. Mi ćemo zamoliti naše partnere u Savjetu bezbjednosti da vode računa o tome i da, ukoliko se pojavi takva mogućnost, glasaju protiv te rezolucije. Spremni smo da prihvatimo evropske snage koje imaju mandat – istakao je Dodik.

On je rekao da je važno da bude potvrđeno da „Altea“ obezbjeđuje mir i stabilnost, ali da ne bude podložna lokalnim zahtjevima i da može da razdvoji ili onemogući bilo kakav sukob.

– Ne vjerujem u sukob, ali vidim da ima onih koji to hoće – rekao je Dodik.

Sabor SNSD-a 30. septembra u Doboju

Dodik je najavio za 30. septembar održavanje Sabora SNSD-a u Doboju, na kojem će se birati predsjednik stranke, Glavni odbor te će se mijenjati Statut.

– Broj članova Glavnog odbora smanjuje se na 201. Na Saboru biramo 165 članova, a ostaje mogućnost kooptiranja – precizirao je Dodik.