Dodik donirao srpskoj školi, Crkvi i Savezu Srba u Temišvaru 100.000 evra

12
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji danas boravi u Rumuniji, donirao je tamošnjoj srpskoj školi, Crkvi i Savezu Srba 100.000 evra.

Dodik je na sastanku sa predstavnicima srpske zajednice u Rumuniji istakao da Srbi u Rumuniji čuvaju svoj nacionalni identitet, da su ponosni i zagledani u Republiku Srpsku i Srbiju.

On je najavio da će u Republici Srpskoj biti organizovani Dani Srba iz Rumunije.

Dodik je rekao da je danas položaj srpske zajednice u Rumuniji mnogo bolji nego ranije zahvaljujući pomoći države Rumunije.

On je naveo da će Republika Srpska svima koji žive u Rumuniji a koji se identifikuju sa Srpskom izdati nacionalnu identifikacionu karticu koja će biti kao lična karta za Republiku Srpsku i koja će im omogućiti kupovinu nekretnina, otvaranje preduzeća i mogućnost obrazovanja u Republici Srpskoj.

– Pokušaćemo da to približimo Srbiji i da to ona uradi svima nama i vama. Mislim da bi nas to dodatno približilo i okupilo – istakao je Dodik.

On je rekao da su Srbi koji žive na prostoru BiH organizovani u Republici Srpskoj koja ima svoje institucije – Vladu, Narodnu skupštinu i predsjednika Republike.

– Republika Srpska je država po svemu, osim da imamo stolicu u UN, imamo vlastiti budžet. Na nivou BiH Srbi su zastupljeni i suvereno biraju svoje predstavnike – pojasnio je Dodik.

On je rekao da BiH ne pripada Srbima u identitetskom smislu, ističući da su identitet srpskog naroda Republika Srpska i Srbija.

Dodik je rekao da neki žele da podijele srpski narod te poručio da su svi Srbi iste vjere, kulture, pisma i jezika, da nisu nikakvi „bosanski“, „hrvatski“, „rumunski“ Srbi.

Predsjednik Saveza Srba u Rumuniji i poslanik u rumunskom Parlamentu Ognjen Krstić rekao je da im je čast i zadovoljstvo što ih je posjetio Dodik – veliki čovjek, koji misli o svom narodu u Rumuniji.

– Po dobrom običaju naš gost imao je konkretan prijedlog, što se nama Srbima ovdje ne događa često. Zahvalni smo na ovoj donaciji – rekao je Krstić.

U znak zahvalnosti, Dodiku je uručena zahvalnica.