Dodik: Dučić bi sada bio ponosan na svoje Trebinje

16
Foto: TL

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras na zatvaranju „Dučićevih večeri poezije“ da je siguran da bi ovaj pjesnik bio zadovoljan da vidi kakav razvoj je doživjelo njegovo Trebinje i da se taj preporod poklopio baš sa njegovim povratkom i izgradnjom Hercegovačke Gračanice.

Dodik je podsjetio da se prije 20 godina ovaj veliki srpski pjesnik, diplomata i najpoznatiji Trebinjac u svijetu vratio kući u svoje Trebinje iz koga nikada nije ni odlazio.

– Jovan Dučić je pronio ime ovog grada širom svijeta, a iz svijeta iz koga je on dolazio redovno je donosio Trebinju i darovao. Tako je jedan gradić, zahvaljujući svome pjesniku, nadrastao svoje gabarite. Taj ritam i manir Trebinje je zadržalo do današnjeg dana – rekao je Dodik.

Foto: SRNA

On je u obraćanju dodao i da poslije 77 godina od smrti rijeka ljudi želi da se pokloni Jovanu Dučiću u vječnoj kući u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini iznad Trebinja.

– Dučić je formalno bio diplomata nekadašnje Jugoslavije i Srbije, ali je, prije svega, bio ambasador svoga Trebinja i svoje Hercegovine. Dučić nije bio samo lokalpatriota, nego iskreni patriota svog srpskog naroda kome je posvetio i neke od najljepših stihova – rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Dučić više od tri decenije života proveo u diplomatskoj službi služeći u devet država.

Foto: SRNA

Dodik je rekao da i danas u Trebinju mogu da se vide Dučićevi pokloni ovom gradu, te da je sigurna bi pjesnik bio zadovoljan da sada vidi svoj grad.

– Siguran sam da bi bio zadovoljan da vidi kakav preporod i razvoj je doživjelo njegovo Trebinje. Nekako se taj preporod poklopio baš sa njegovim povratkom i izgradnjom Hercegovačke Gračanice – naglasio je Dodik.

On je dodao da je Trebinje sigurno jedan od najljepših srpskih gradova sa sigurnom perspektivom.

– Izgradnjom nove bolnice i aerodroma dobićete dva kapitalna projekta nakon kojih život neće biti isti na ovim prostorima, biće bogatiji i približiće Trebinje dalekom svijetu u kome je predano srpskom narodu služio Dučić – rekao je Dodik.

On je napomenuo da se Dučićev grad odužio svom pjesniku i da je ovo sada grad u koji svi rado dolaze i koji svakoga dočekuje raširenih ruku baš kako je želio veliki srpski pjesnik.