Dodik: Evropa nema konsenzus o putu zapadnog Balkana ka EU

26
Foto: Klix.ba

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da je jasno da u Evropi više nema konsenzusa za put zapadnog Balkana ka EU i naglasio da je to realnost o kojoj mora da se priča.

„To sam rekao i (zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD) Gabrijelu Eskobaru koji kaže da je put ka EU ključan za Balkan, ali Evropa više nema snagu. Iznio sam da ni Amerika ni on više neće otvoriti Evropu da bude širom otvorena za Zapadni Balkan“, rekao je Dodik i istakao da o evropskoj perspektivi regoina sinoć razgovarao i sa premijerom Slovenije Janezom Janšom.

Dodik naglašava da je dokaz za to slučaj premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zajeva“ koji je učinio sve što je Evropa tražila, pa čak i promijenio naziv svoje države, ali su mu spriječili bilo kakve pregovore o daljem putu zemlje ka EU i diskvalifikovali ga sa političke scene, što bi se moglo nazvati i „bukvalno smaknućem“.

„Ne možemo da vjerujemo u dobre namjere. Možemo samo da vjerujemo u naša nastojanja da obezbijedimo prava koja imamo. Niko nam to neće dati jer svi hoće da ih otmu“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je istakao da je stav EU o proširenju bio jasan prije nekoliko sedmica na samitu.

„Slovenija je imala veoma aktivnu poziciju u nastojanju da se definišu neki rokovi i da se precizira na koji način bi Zapadni Balkan mogao da očekuje članstvo u EU. To se nije desilo i Slovenija nije u tome uspjela“, konstatovao je Dodik, naglasivši da žali i Slovenija i BiH što se u tome nije uspjelo.

On kaže da je jasno rečena poruka da ima moćnih i važnih zemalja članica EU koji ne žele zapadni Balkan u tom savezu.

„To su Francuska, Holandija i neki koji prate te zemlje. To je realnost i krajnje je vrijeme da pričamo o tim realnostima, a ne o nekim zabludama i nekim imaginacijama“, istakao je Dodik.

Na novinarsko pitanje da li je sa Janšom razgovarao o tome da Republika Srpska na isti način preuzme kasarne kao što je to svojevremeno u SFRJ učinila Slovenija, Dodik je rekao da kasarne u Republici Srpskoj pripadaju Srpskoj i da to nije sporno.

„U kasarnama su 90 odsto Srbi pripadnici Oružanih snaga BiH. Dio istorije koju je Slovenija imala je poznat svima i nisam imao potrebe sa Janšom o tome razgovarati“, naveo je Dodik.