Dodik: Front odbrane Republike Srpske jak i jedinstven

5
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je DEMOS pouzdan partner, da su zajednički radili da sačuvaju Republiku Srpsku i da ga raduje činjenica da je front odbrane Srpske jak i jedinstven.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci, istakao da je imovina izmišljen problem, kako bi pokušali da je otmu i da je saglasan sa britanskim ambasadorom da ako BiH nema imovinu nema ni države.

– Republika Srpska ima imovinu i ima državu – rekao je Dodik poslije razgovora sa predsjednikom DEMOS-a Nedeljkom Čubrilovićem u Banjaluci.

On je rekao da se Kristijan Šmit, koji se lažno predstavlja, priprema da nametne zakon o imovini i na taj način razvlasti Republiku Srpsku.

– Moramo svi da se okupimo oko toga. Vidim da tu postoje mali šumovi sa nekim strukturama u opoziciji, ali mi smo jedinstveni da spriječimo bilo kakvo lukavstvo i podvale koje dolaze od Amerikanaca, Engleza i dijelom Njemaca kroz Šmita – istakao je Dodik.

On je ponovio da se Republika Srpska neće odreći svoje imovine, te da nije moguće da se to pitanje izmjesti iz nadležnosti Republike Srpske.

– Sav problem naših odnosa sa Amerikancima, Britancima i nelegalnim Šmitom jeste to pitanje, a sve drugo je karikatura kao i priča o tome da se nametne zakon koji treba da zaštiti tog lažnog visokog predstavnika – rekao je Dodik i dodao da u priču o nadležnostima i Ustavu nisu smjeli da uđu ni raniji visoki predstavnici.

Republika Srpska, kaže on, priznaje samo odluke Savjeta bezbjednosti, a predviđeno je da se visoki predstavnik imenuje posebnom odlukom, odnosno pratećom rezolucijom, te podsjeća da nadležnost Savjeta za implementaciju mira nikada nije bila imenovanje visokih predstavnika.

– Ali, ovdje prestaje logika, a to govori o podaništvu muslimana. Radujem se što je front odbrane Republike Srpske jedinstven, a odluke će se donositi u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Imovina pripada Republici Srpskoj, taj problem je izmišljen – istakao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska ostaje pri stavu kada je riječ da ne da saglasnost za pristupanje BiH NATO savezu, kao i da se zadržava neutralnost kada je riječ o sukobu u Ukrajini.

– Nismo oni koji su pomagali strane u sukobu. Imamo kontakte s Ruskom Federacijom i odvijaju se u okviru postojećih tema i pitanja koja su bila prisutna i prije krize u Ukrajini. Riječ je o ekonomskoj saradnji, saradnji po političkim pitanjima i nastupu u okviru Savjeta bezbjednosti UN. Mi se toga nećemo odreći – istakao je Dodik.

U suprotnom, dodao je, bili bi prepušteni aroganciji i podlostima koje dolaze od Amerikanaca, Britanaca i pojedinih predstavnika evropske administracije.

– Jedino što želimo je da taj sukob u Ukrajini što prije prestane i da se nađu rješenja da ne stradaju ljudi – naglasio je Dodik.

On je istakao da se zbog stava Srpske BiH neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, navodeći da nikada nijedna sankcija prema Ruskoj Federaciji nije formalizovana u BiH.

Pojedini, napomenuo je, prije svega muslimani ili njihovi predstavnici, usaglašavali su se o tom pitanju, ali, kako je rekao, da bi nešto bilo provodivo mora da postoji odluka institucija.

Kada je riječ o evropskom putu, Dodik je naveo da neće biti prihvatljive odluke koje derogiraju nadležnosti Republike Srpske, te da sa koalicionim partnerima SNSD ostaje privržen slovu Dejtonskog sporazuma.

– Presuda Evropskog suda za ljudska prava kreira praksu i nove pravne odredbe. Mogli ste da pročitate i izdvojeno mišljenje sudije u tom sudu. Opšte slavlje u Sarajevu o tom pitanju sakrilo je pogled i ne vide da ovo može da bude baš odluka koja će snažno rušilački djelovati na BiH – smatra Dodik.

Odluka je neporovodiva, istakao je Dodik i dodao niko neće provoditi neke iluzije, ideje i imaginacije.

– Ovdje živimo težak stvarni život u koji nas je gurnula međunarodna zajednica. Umjesto da nas podijeli, što je bilo najbolje rješenje, oni su od nas pravili eksperiment. Danas vidite da predstavnik SAD Gabrjiel Eskobar dolazi u BiH. Ništa nije učinio, samo šalje poruke o čuvanju teritorijalnog integriteta koji nije napadnut i suvereniteta koji BiH nema – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, suverenitet imaju entiteti, a BiH je suverena na međunarodnom planu i to pod uslovom da su odluke donesene uz saglasnost Republike Srpske.

– Pokrenućemo pitanje održavanja nove sjednice Narodne skupštine u kojoj ćemo odbaciti kao i moguću polaznu osnovu da se razgovara o odluci Evropskog suda. BiH može da se održi na dejtonskom principu kao zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda – istakao je Dodik i dodao da je Sud u Starzburu presuđivao drugačije o sličnim pitanjima, kao što je bio slučaj sa Belgijom.

Dodik je zahvalio DEMOS-u za saradnju na koju nema primjedbu, te dodao da će na političkom nivou saslušati inicijative.

– Oni su naši dugogodišnji i pouzdani partneri. DEMOS je siguran partner. Republika Srpska danas traži da se okupe svi, imajući prije svega na umu pitanje imovine, što stranci žele da zaboravimo – istakao je Dodik.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović je istakao da izražava punu podršku politici koja je na zaštiti interesa i očuvanja nadležnosti Srpske.

– Srpska je iznad svega i borba rukovodstva za očuvanje nadležnosti ne bi trebala da bude ugrožena – rekao je Čubrilović.

On kaže da je potrebno apsolutno jedinstvo i odgovornost rukovodstva Republike Srpske, što oni i čine.

– Tu mislim i na Narodnu skupštinu, na Vladu, predsjednika Republike i člana Predsjedništva. Napadnute su one funkcije i ličnosti koje najviše izražavaju svoje stavove o ključnim pitanjima – istakao je Čubriloviić.

On je rekao da se govorilo i o provođenju koalicionog sporazuma, u odnosu na zastupljenost poslanika DEMOS-a u Narodnoj skupštini i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

– Postigli smo saglasnost o pojedinim pitanjima. Nadam se da će svi pravilno protumačiti naša nastojanja da ova koalicija nastavi funkcionisati, naravno uz uvažavanje svih koalicionih partnera. To je neophodno za stabilnost Republike Srpske – istakao je Čubrilović.

Sastanku u prostorijama DEMOS-a u Banjaluci prisustvovali su potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković, kao i generalni sekretar partije Luka Petrović.