Dodik: Hrvati trpe preglasavanje – Šmit bi mogao da im „dođe glave“

19
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Hrvati trpe preglasavanje koje nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom ni sa njegovim duhom i da bi im Kristijan Šmit mogao „doći glave“.

– Hrvati ne biraju svog člana Predsjedništva. Majorizovani su na nivou Federacije BiH (FBiH), manje na nivou BiH, i zato sve više napuštaju Federaciju i pokušavaju da se lociraju na nivou BiH. Politički nije korektno da Bošnjaci biraju ko je podoban Hrvat kao u slučaju Željka Komšića – rekao je Dodik.

Hrvati su, kako je naveo predsjednik Srpske, prije dolaska Kristijana Šmita tražili da se ukine visoki predstavnik, pa im je „on dao neke benefite, pa sad kažu ovaj bi mogao biti nešto dobar“.

– Svjesniji dio Hrvata vidi da je ovo što je Šmit napravio Damoklov mač i da će im odsjeći političku glavu. Na sljedećim izborima, ako bude postojao konsenzus kod Bošnjaka oko formiranja vlasti na nivo FBiH, Hrvati su u političkom smislu potpuno marginalizovani ako se primjeni odluka kojoj su aplaudirali. Zato Hrvatima danas treba hitna reforma, koju Bošnjaci neće htjeti – rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Prema njegovim riječima, imamo situaciju u kojoj se ništa ne rješava, nego se problemi još više produbljuju.

– Treba napraviti sistem koji će biti siguran – zaključio je Dodik.