Dodik i Džaferović informisali Lenarčiča o situaciji u BiH

33
Foto: SRNA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik danas su u Sarajevu informisali komesara EU za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča o aktuelnoj situaciji u BiH, te zahvalili institucijama EU za podršku BiH u njenom integracionom procesu u Uniju.

Članovi Predsjedništva izrazili su srdačnu dobrodošlicu evropskom komesaru i zahvalnost za njegov lični angažman da BiH pristupi Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, čiji je cilj jačanje saradnje članica EU i zemalja koje učestvuju u civilnoj zaštiti u smislu sprečavanja, spremnosti i odgovora na katastrofe, saopšteno je iz Predsjedništva.

Na sastanku je istaknuto da je pristupanje Mehanizmu EU za civilnu zaštitu izuzetno važan korak i pokazatelj da su u BiH moguće promjene koje će je približiti strukturama EU.

Foto: SRNA

Džaferović i Dodik istakli su da su evropski put i integracije najvažnije stvari za BiH i da o tome u cijeloj zemlji postoji jedinstven stav.

Lenarčič je rekao da je pristupanje BiH Mehanizmu EU za civilnu zaštitu važan uspjeh i da će time biti poboljšana dostupnost BiH u nabavci opreme potrebne za primjenu standarda EU, kao i druge pomoći u ovoj oblasti od zemalja članica EU.

Istakao je da će pristupanjem Mehanizmu EU za civilnu zaštitu BiH moći da pokaže da je u stanju i da ima kapacitete da pomogne drugima.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Davor Vuletić.