Milanović nakon sastanka sa Dodikom: Važan nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u BiH

34
Foto: predsjednik.hr

Za ostvarenje stabilne i funkcionalne BiH važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u BiH, čemu je Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna da doprinese, saopšteno je iz kabineta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića nakon njegovog današnjeg sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske koji je u Zagreb došao na poziv predsjednika Milanovića – navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsjednika Hrvatske dodaju da je na sastanku razgovarano o situaciji u BiH i “njenim evro-atlantskim perspektivama, zatim o problemima u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka”.

Foto: predsjednik.hr

U saopštenju se ističe da je interes Hrvatske stabilna i funkcionalna BiH, kao i “osiguranje jednakih prava Hrvata u BiH, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda”.

– Zbog toga Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u BiH i jugoistočnoj Evropi – navodi se u saopštenju.

Dodik se danas u Zagrebu sastao sa Milanovićem, predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, a posjetio je i Sabornu crkvu i razgovarao sa Nјegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.