Dodik: Ideja o samoopredjeljenju srpskog naroda živi vječno

33
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ideja SAD iz 1995. godine da Srbi održe referendum o izdvajanju iz BiH, živi vječno i da nikada nije ni prestajala da egzistira.

– Bez obzira na osporavanje visokog predstavnika i atmosfera koje su pravljene da je to tabu tema i da je zabranjeno. U Sarajevu sve vrijeme zaboravljaju da je sastavni dio Ustava i prava u BiH i Međunarodna rezolucije o ljudskim pravima, a tu piše da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje – kaže Dodik za Radio Republike Srpske.

Jedna od ponuđenih opcija 1995. godine, podsjeća, upravo je bilo to da Srbi, ako se ne osjećaju dobro u BiH, imaju pravo na referendum.

– Mislim da je to racionalno i realno i da svako ima pravo na samoopredjeljenje. Danas niko nije zadovoljan u BiH. Nismo zadovoljni mi Srbi, kojima je oduzeto pravo kriminalnim aktivnostima visokih predstavnika, koji su uzurpirali i otimali naša ovlaštenja i nadležnosti – naveo je Dodik.

Istakao je da su ljudi tog vremena bili svjesni situacije, te dodao da tu svijest treba ponovo ohrabriti.

– Treba ohrabriti bez obzira na učinjenu propagandu određenog dijela međunarodne zajednice i Bošnjaka, kao i afiramciju međunarodnog pravo na samoopredjedljenje, na šta Srbi imaju pravo. Mi od BiH ništa nismo dobili, samo smo izgubili, jer nas optužuju za genocid, agresiju, a kad kažemo da hoćemo da idemo, onda se tome protive – poručio je srpski član predsjedništva.

On je izjavio da u Republici Srpskoj od početka živi osjećaj i nada na samoopredjeljenje.

– Srbi ne treba da oklijevaju i da se ustručavaju da to ističu kao svoje pravo – ocijenio je Dodik za Radio Republike Srpske.