Dodik: Intervencijama u Izbornom zakonu sakrili ranije nabavke

13
Foto: radiosarajevo.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se na Izbornom zakonu intervenisalo da bi se sakrile ranije nabavke zbog čega se traži 140 miliona KM, te da su američki ambasador Majkl Marfi i Kristijan Šmit instruisani kako bi rješenje bilo doneseno.

Dodik je naveo da je Izborni zakon jedan od najvažnijih sistemskih zakona u svakom društvu nakon Ustava.

– I dozvoliti nekom poslije svega i tolikog rada na tim zakonima, koji su kako tako donošeni u parlamentarnoj skupštini, nakon otimačine koja je trebalo da stečevinu pretvori u pravilo i pravo, pojavi se neko da interveniše sa stanovišta upravo činjenice da se treba da sakriju nabavke koji su ranije urađene – rekao je Dodik.

On je istakao da se zbog toga traži 140 miliona KM iz budžeta BiH za ovu „bljuvotinu“ koja je nastala ranijem kupovinom, u kojoj su učestvovali očigledno oni koji su instruisali samog ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija i Kristijana Šmita da donese ovakvo rješenje.

Dodik je podsjetio da je taj zakon o tehničkim izmjenama već bio prošao Predstavnički dom, a da je bošnjački klub u Domu naroda napustio sjednicu i na taj način blokirao rad Doma.

– Znači da su namjerno blokirali sistem odlučivanja da bi se pojavio Šmit, donijeo rješenje, a onda ga dopunio da bi ojačao kriminalnu dimenziju sve te nabavke, a to znači da ovi članovi Centralne izborne komisije (CIK) ne mogu da budu smijenjeni prije 2027. godine – rekao je Dodik.

Dodik je najavio da će danas održati sastanak sa partnerima na nivou BiH.

– Ako ne možemo da završimo to, onda je besmisleno bilo šta da se radi – rekao je Dodik.

Poziv na miting „Srpska te zove“

On je pozvao na sutrašnji veliki miting u Banjaluci „Srpska te zove“, ocijenivši da je mitingovanje na miran način dio političke prakse u svijetu.

– To je sasvim dozvoljeno i nema ništa loše, ali glavna poruka je da mi ne možemo da nastavimo da živimo zajedno, a da nam lijepe na čelo i leđa takve etikete – upitao je Dodik.