Dodik: Kina dokazani prijatelj Republike Srpske

7
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Gradišci da je malo reći da je Kina veliki prijatelj Republike Srpske jer ova zemlja ništa ne nameće, već doprinose rehabilitaciji ukupnih odnosa u BiH i na Balkanu.

Dodik je zahvalio Kini za današnju, novu donaciju vrijednu 2,5 miliona KM za borbu protiv pandemije afričke kuge svinja.

On je rekao da zapadni partneri pokušavaju da onemoguće saradnju sa Kinom, te pričaju o navodnom malignom uticaju te zemlje.

– A taj maligni uticaj dolazi iz SAD, Velike Britanije, lažnih visokih predstavnika. Ne smijemo zaboraviti da je Kina pomogla Republici Srpskoj i u borbi protiv virusa korona – naveo je Dodik novinarima nakon primopredaje donacije.

Dodik je napomenuo da je Kina jedna od vodećih zemalja u BRIKS-u i istakao da BiH bi trebalo da razmisli o ulasku u ovu asocijaciju.

Ugovor o primoperedaji pomoći na svečanosti na carinskom terminalu u Gradišci potpisali su ambasador Kine u BiH Đi Ping i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

Pomoć se sastoji od sredstva i opreme za borbu protiv širenja afričke kuge svinja, a Kina je do sada jedina zemlja koja je priskočila u pomoć.

Predstavnici Ambasade Kine u BiH uručili su krajem jula Veterinarskom institutu Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ u Banjaluci sredstva i opremu za borbu protiv širenja afričke kuge svinja u vrijednosti oko 20.000 KM.

Sredstva i opremu tada je predao zamjenik ambasadora Kine u BiH Mio Dake, nakon čega mu je uručena zahvalnica.