Dodik: Kina spremna za jačanje saradnje sa malim zemljama bez uslovljavanja

7
Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da potpisivanje niza sporazuma između Srbije i Kine danas u Pekingu, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini, potpisan u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog predsjednika Si Đinpinga, predstavlja veliki uspjeh Srbije i njeno značajno uvažavanje od Kine.

– To u isti mah govori i pokazuje koliko opet politike sa Zapada nisu korektne. Zahvaljujući održavanju dobrih odnosa Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, Srbija sa Kinom bilježi veliki napredak u svim oblastima gdje postoji saradnja, te je tako inicijativa „Pojas i put“ donijela dalji napredak u saradnje ove dvije prijateljske zemlje – istakao je Dodik.

On je naveo da su Vučić i Si i ovog puta potvrdili neraskidive prijateljske veze dvije države, ponosni na saradnju i rezultate koje su postigli, uključujući i današnji Sporazum o slobodnoj trgovini.

– Ovaj sporazum predstavlja novi zalet u privrednom razvoju Srbije što je još jedna potvrda dobre politike koju vodi Aleksandar Vučić – naglasio je Dodik za Srnu.

Prema njegovim riječima, ovaj sporazum će označiti nastavak jačanja izuzetno dobre saradnje i razvoja odnosa Kine i Srbije na dobrobit obje zemlje, a posebno njihovih stanovnika.

Dodik je istakao da je ovo ujedno i potvrda da je Kina velika svjetska sila koja je spremna za jačanje saradnje i sa malim zemljama bez postavljanja bilo kakvih uslova za razliku od pojedinih zapadnih zemalja.