Dodik: Lažno predstavljanje Kristijana Šmita je uzurpacija

33
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je danas da BiH nema visokog predstavnika, te da je lažno predstavaljanje Kristijana Šmita dokaz neozbiljnosti i uzurpacije.

Dodik je pojasnio da nema visokog predstavnika u BiH dok ga ne imenuje Savjet bezbjednosti UN.

„Ovaj što se lažno predstavlja, zove se Šmit, počeo je da piše neka saopštenja. Ovo ne postoji i ovo je još jedan dokaz neozbiljnosti“, rekao je Dodik.

On je rekao da nijedna Šmitova akcija, pa ni javni dopis ne znače ništa, te da je to samo pokušaj stranca da ovlada nekim pravima.

Dodik nije htio komentarisati saopštenje koje je izdao Kristijan Šmit, ali je ustvrdio da se počelo prijetiti svakom pojedincu, odnosno članu parlamenta.

On je rekao da nema potrebe da Šmit poziva na poštivanje Ustava, jer vlast u Republici Srpskoj to i radi.

„Zdravstvo i zdravstvene oblasti su isključivo u nadležnosti entiteta, a ne u nadležnosti BiH. Pošto to ne funkcioniše i zloupotrebljava se mi iz Republike Srpske ćemo tu nadležnost na ovaj način regulisati“, poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da BiH može da funkcioniše isključivo u skladu sa Ustavom BiH, a ne nametnutim rješenjima.

„Što se tiče ovoga čovjeka što se predstvalja kao visoki predstavnik, da ovdje ima zemlje i prava, onda bi neko pokrenuo pitanje odgovornosti i protjerao stranca odavde zbog lažnog predstavljanja“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Srpski član Predsjedništva je rekao da poziv Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva, na poštivanje Dejtonski sporazum, znači da treba prećutati sve do sada oduzete nadležnosti Republici Srpskoj.

„Nama koji hoćemo Dejtonski sporazum pripisuje se da hoćemo da urušimo teritorijalni integritet BiH“, rekao je Dodik i ponovio da vlast u Srpskoj hoće samo da se poštuje slovo, a ne duh Dejtonskog sporazuma.