Dodik: Srbi nikada ne smiju zaboraviti zločine nad njima

58
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Sijekovcu kod Broda da Srbi nikada ne smiju zaboraviti zločine koje su nad njima počinili u proteklom ratu, kao i prethodnim ratovima na ovim prostorima.

Dodik je upitao na kakvo to pomirenje pozivaju Srbe u BiH kada odgovorni nisu procesuirani za ovaj zločin, dodajući da nije moguće da je samo jedan čovjek počinio ovako stravičan zločin u Sijekovcu.

On je, nakon parastosa za stradale ubijenim srpskim civilima u Sijekovcu prije 30 godina i polaganja vijenaca, okupljenima rekao da Srpska može i želi da živi u miru i da sarađuje sa svima, ali da ne može zaboraviti zločine koji su počinjeni nad njenim narodom.

„Bol koji su pretrpjele porodice je ogroman. Nama koji ovdje dolazimo godinama uvijek je na pameti majka Milja Zečević koja je tako strašno preživjela događaj da u jednom danu izgubi sinove i muža, a da nastavi da živi sve ove godine“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su prošle tri decenije od stravičnog zločina u do tada mirnom selu.

Ona je dodala da je sijekovački masakr prvi masovni ratni zločin u BiH u proteklom ratu, i nesumnjivi akt agresije u kojem su učestvovalie regularne jedinice druge države.

„To je zločin protiv mira, zločin nad komšijama, mještanima i nedužnim civilima kojima je srpsko ime i prezime bilo jedina krivica, a i presuda“, naglasila je Cvijanovićeva i napomenula da je u tom zločinu samo u toku prvog sata ubijeno devet civila.

Ona je naglasila da je u bolu majke Milje Zečević sabrana tragedija ne samo Sijekovca i proteklog rata, nego i svih ratova od kako je svijeta i vijeka.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić rekao je da je ovo bio jedan u nizu zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu i da je za to osuđen samo jedan zločinac, odnosno da je počašćen sa samo deset godina zatvora.

On je poručio da žrtve nikada neće biti zaboravljene.

Nakon obraćanja, Dodik, Cvijanovićeva, Vidić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović uputili su se u posjetu Milji Zečević, čija su tri sina i muža na kućnom pragu ubile hrvatske snage 26. marta 1992. godine.

Obilježavanje 30 godina od stradanja u Sijekovcu kod Broda, zločina koji su počinile hrvatske snage, za koji još niko nije odgovarao po komandnoj odgovornosti, danas je počelo služenjem parastosa ubijenim srpskim civilima.

Parastosu koje u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije služi sveštenstvo Eparhije zvorničko-tuzlanske, prisustvovali su osim Dodika, Cvijanovićeve, Vidića i Milunovića i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, te delegacija Narodne skupštine.

Pomenu su prisustvovali i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, te predstavnici ostalih institucija i organizacija, kao i brojni građani.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili devet srpskih civila, a narednih dana još 37 Srba.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.