Dodik: Na potezu „trojka“ da li će se razgovarati o Ustavnom sudu i Izbornom zakonu

12
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi odbijanje partnera iz „trojke“ da se razgovara o pitanjima Ustavnog suda BiH i Izbornog zakona BiH moglo da odbije partnerstvo srpske i hrvatske strane u vlasti na nivou BiH.

Ističući da su Republika Srpska i on do sada ispoštovali sve što je dogovoreno sa „trojkom“, Dodik je konstatovao da se su partneri iz „trojke“ više počeli da govore o njemu, nego o suštinskim pitanjima.

– Mi smo pokazali da smo ozbiljni u dogovoru i kad smo dogovorili tih pet zakona mi smo ih usvojili – rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

On je konstatovao da to nije bilo lako, da je naišlo na osporavanje opozicije, ali da smatra da je ovo dobra platforma i priprema za razgovore o Ustavnom sudu BiH.

– Ako nas odbiju ovi iz „trojke“, odbili su i partnerstvo, ne samo nas, nego i hrvatsku stranu koja traži Izborni zakon – poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, činjenica da je „trojka“ izbore dobila na promociji ravnopravne zastupljenosti može da se obije o političku glavu Hrvata i stavi ih na margine bilo kakvog odlučivanja u budućim vremenima.

– Nije potrebno da Bošnjaci u političkom smislu uspostave potpuno jedinstvo, dovoljno je da uspostave većinsko jedinstvo i da Hrvata nema nigdje i Hrvati su toga svjesni. Bez obzira što su ovo promovisali kao uspjeh, sljedeći put ih očekuje izazov koji neće moći kontrolisati – zaključio je Dodik.

Dodik smatra da se u tome ogleda licemjerje donesenih odluka, kojima je i SDA htio da se suprotstavi protestima, ali je odustao kad je shvatio šta može da se uradi.

On je rekao da se održava početna atmosfera u razgovorima sa „trojkom“, ali da i dalje traže izgovore kad žele da izbjegnu odgovor.

– Mi to ne radimo koliko god da boli. Uradili smo šta god smo obećali. Sad je rečeno da ćemo u septembru da radimo na pitanju Izbornog zakona i Ustavnog suda – dodao je Dodik.

On je podsjetio da je bio dogovor da se za ova pitanja formira komisija koju predvodi ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza, ali da je na prošlom sastanku rečeno da su Savjet ministara i Republika Srpska imenovali svoje članove, dok Federacija BiH nije.

– To je već opstrukcija. Da li će uživati u toj opstrukciji, vidjećemo. Nisam siguran kako će to izgledati – rekao je Dodik, konstatujući da partneri iz „trojke“ moraju mnogo toga da isporuče javnosti u Federaciji, bošnjačkom tijelu, dok vladajuće stranke iz Srpske ne moraju više ništa.

Kada je riječ o popunjavanju upražnjenih srpskih pozicija u Ustavnom sudu BiH, Dodik je naveo da može da raspiše konkurs, ali da je suština da se Ustavni sud BiH rekonstruiše i da se donese zakon o ovoj instituciji.

– Neće biti izabran sudija dok se ne desi nova konfiguracija Ustavnog suda BiH, što odlučuje Federacija – naglasio je Dodik.