Dodik: Na sastanku sa Zaracinom ponovio sam da Republika Srpska odbacuje svaku vrstu djelovanja Šmita

15
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za zapadni Balkan Manuelom Zaracinom ponovio jasan stav da Srpska odbacuje svaku vrstu djelovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika jer ga Savjet bezbjednosti UN nije potvrdio kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom i da Šmit, predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet BiH.

Kada je riječ o obustavi finansiranja četiri infrastrukturna projekta u Srpskoj, Dodik je istakao da se radi o političkim i ekonomskim pritiscima na Republiku Srpsku, ali da Srpska ima alternativu za finansiranje istih.

Dodik je dodao da je Zaracina upoznao i o pokušaju otimanja imovine Republici Srpskoj, te ponovio da je to pitanje riješeno Dejtonskim sporazumom i da imovina pripada entitetima.

– Srpska, uprkos brojnim pritiscima i opstrukcijama za njen napredak, ima pozitivne makroekonomske pokazatelje, stabilna je, snažna i sposobna da odbrani svaki svoj interes i da njeni organi i institucije funkcionišu – rekao je Dodik.

On napominje da je sa Zaracinom razgovarao i o Berlinskom procesu, te integraciji BiH u Evropsku uniju, putu kojem Srpska ostaje privržena i na kojem želi da bude vidljiva.